Наслов

Вашето куче, причина за повеќе согорени калории

Ако најтешко ви паѓа да се натерате да излезете од дома, и да ги натерате и своите пријатели за еден попладневен џогинг во парк, купете си куче.

А за оние кој веќе имаат, нека биде дополнителна причина како заедно со своите миленици редовно да тренираат и да се одржат во добра форма низ текот на целата година.

Значи, кога веќе имате амиго за рекреација, трчање и долги прошетки, единствено што треба е да останете доследни на повикот на поводникот и опашката што мрда.
Направете така да секое излегување не биде само за физиолошки потреби на вашето куче, туку и за малку размрдување и тренинг.
 
 
Доколку имате вишок килограми а немате многу време да посветите на себе, направете така да секогаш кога излегувате со вашето куче согорите некоја калорија плус.
Ова е предизвик кој ќе треба да го совладате со својот тренинг партнер и да изнајдете активност и интензитет која ќе ви одговара и на двајцата. 
 
Енергичното и брзо одење ќе ви биде одличен почеток и како загревање за трчање и како изолиран трениг. Доколку чуствувате неспремност да одржите одредено темпо на трчање подолго време, правете интервали со забрзувања и успорување на чекорите. Ќарот ќе го имате и двајцата. Освен согорената сланинка, со тек на време ќе имате и подобар кардиоваскуларен систем, ќе го регулирате крвниот притисок и ќе имате помал ризик од депресија.
 
Ако меракот ви е на џогинг знајте дека не секоја раса на куче е скроена за тоа, па затоа советувајте се со вашиот ветеринар  доколку сакате да пуштите чекор и да направите посериозен тренинг. Хртовите на пример се скроени за спринтеви на кратки дистанци, и можат да се заморат доколку со нив поминете подолга дистанца. А доколку имате раса како лабрадор, нема за што да се грижите.

Внимавајте на староста на кучето и  интензитетот и времето поминато во џогинг. Хидрирајте се во топлите денови, a доколку трчате по макадам, погруба површина, снег и слично набавете му специјална заштита за шепите. 

Подоле додадов листа на енергични раси за кој се смета дека се одлични партнери за џогинг. Ако вашата раса не е на листава тоа не значи дека не е соодватна за џогинг, многу мали кучиња можат да ви прават одлично друштво додека трчате.   Во мојот случај тоа е расата Jack Rassell Terrier. Уживајте и живејте активно.

A
 • Airedale Terrier
 • Alano Español
 • Alaskan Malamute
 • American Foxhound
 • American Indian Dog
 • American Pit Bull Terrier
 • Australian Cattle Dog
 • Australian Kelpie
 • Australian Shepherd
 • Austrian Shorthaired Pinscher
B
 • Basenji
 • Bearded Collie
 • Belgian Shepherd Groenendael
 • Belgian Shepherd Laekenois
 • Belgian Shepherd Malinois
 • Belgian Shepherd Tervuren
 • Black and Tan Coonhound
 • Black Norwegian Elkhound
 • Border Collie
 • Borzoi
 • Bouvier des Flandres
 • Boxer
 • Boykin Spaniel
 • Braque du Bourbonnais
 • Briard
 • Brittany
 • Bull Terrier
C
 • Canaan Dog
 • Cane Corso Italiano
 • Canis Panther
 • Carolina Dog
 • Cesky Fousek
 • Chesapeake Bay Retriever
 • Chinese Chongqing Dog
 • Chinook
 • Cierny Sery
 • Collie
 • Cretan Hound
 • Czechoslovakian Wolfdog
D
 • Dalmatian
 • Danish-Swedish Farmdog
 • Doberman Pinscher
 • Dogue Brasileiro
 • Doodleman Pinscher
 • Dutch Shepherd Dog
E
 • East-European Shepherd
 • English Foxhound
 • English Setter
 • English Springer Spaniel
 • Estonian Hound
F
 • Field Spaniel
 • Finnish Hound
 • Flat-Coated Retriever
 • French Spaniel
 • French Brittany Spaniel
G
 • German Shepherd Dog
 • German Spitz
 • German Shorthaired Pointer
 • German Wirehaired Pointer
 • Giant Schnauzer
 • Golden Retriever
 • Gordon Setter
 • Greenland Dog
 • Greyhound
H
 • Harrier
 • Hellenikos Ichnilatis
 • Hovawart
I
 • Ibizan Hound
 • Icelandic Sheepdog
 • Irish Setter
 • Irish Staffordshire Bull Terrier
 • Irish Water Spaniel
K
 • King Shepherd
 • Kishu Ken
 • Kooikerhondje
 • Koolie
 • Kuvasz
L
 • Labrador Retriever
 • Lakeland Terrier
 • Leonberger
M
 • Maremma Sheepdog
 • Mountain Cur
 • Mountain View Cur
N
 • Native American Indian Dog
 • New Zealand Heading Dog
 • New Zealand Huntaway
 • Norwegian Elkhound
O
 • Old English Sheepdog (Bobtail)
 • Otterhound
P
 • Panda Shepherd
 • Perdiguero de Burgos
 • Petit Bleu de Gascogne
 • Pharaoh Hound
 • Plott Hound
 • Pointer
 • Portuguese Water Dog
 • Puli (Pulik)
R
 • Redbone Coonhound
 • Rhodesian Ridgeback
 • Roman Rottweiler
 • Rottweiler
S
 • Samoyed
 • Scotch Collie
 • Scottish Deerhound
 • Segugio Italiano
 • Seppala Siberian Sleddog
 • Shepadoodle
 • Shikoku
 • Shiloh Shepherd
 • Siberian Husky
 • Silken Windhound
 • Slovakian Rough Haired Pointer
 • Slovensky Cuvac
 • Soft Coated Wheaten Terrier
 • Spanish Water Dog
 • Stabyhoun
 • Staghound
 • Standard Schnauzer
V
 • Vizsla
W
 • Weimaraner
 • Welsh Springer Spaniel
 • Welsh Terrier
 • Wirehaired Pointing Griffon
 • Wirehaired Vizsla
14 Мај 2013

За авторот