Динамично загревање – Маток

Ако статичното истегнување пред тренинг има негативен ефект на перформансите па дури може да биде и штетно, динамичното истегнување/загревање има потполно спротивен ефект.

Загреј се пред да запливаш!

За многу спортски ентузијасти пливањето претставува единствена активност која е прифатлива во текот на топлите летни денови. Несомнено е дека овој спорт секогаш е одличен избор со кој сигурно нема да згрешите. Но, пред...

Тајната состојка за успешна трка

Секој пасиониран тркач има своја рутина пред секоја трка. Ние нема да се обидуваме да ја менуваме таа рутина туку само да ја збогатиме или освежиме. Понекогаш малите работи ја прават клучната разлика.

Јога и трчање – длабока конекција

Сите тркачи се свесни за придобивките од практикување на вежби со кои на индиректен начин ќе го подобрат она што најмногу го сакаат - трчањето. Некои од нив се одлучуваат за кросфит, некои за...

Болки во вратот и рамената… и јогата

Во последните 30-ина години бројката на луѓе кои имаат проблем со вратниот дел од 'рбетниот столб и рамениот појас е порасната од 40% на над 85% од светската популација. "Благодарејќи" на современиот начин на...

Погрешно сфатената јога

Јогата е традиционална источна дисциплина која нуди бројни здравствени придобивки, без оглед на возраста и фитнес нивото. Овој систем кој вклучува голем број на специфични пози за зајакнување на речиси сите делови на телото, позитивно...

Магијата на истегнувањето – често поставувани прашања

Истегнувањето е нешто што спортските доктори и тренери топло го препорачуваат па дури и го препишуваат како терапија. Тоа е составен и неизоставен дел од тренингот на речиси сите спортисти и широко применуван метод...

Пилатес – Вежбањето што го освои светот

Веројатно сте чуле за пилатес, но прашање е дали навистина знаете што е во суштина и зошто се повеќе луѓе кај нас и во светот се приклучуваат во ова вежбачко лудило кое доминира со...