Осогово и лично и различно

Погледнете го видеото кое што е изработено во рамки на кампањата за прогласување на дел од Осоговските Планини како идно заштитено подрачје во категорија заштитен предел во кое што се прикажани дел од значајните...

Белоглавите мршојадци кои беа најдени изнемоштени во Берово се повторно на слобода

На 30 октомври, на хранилиштето за мршојадци на Витачево во близина на Кавадарци успешно беа пуштени во природа двата млади белоглави мршојадци кои од глад и изнемоштеност беа пронајдени паднати во Берово пред неколку...

Првиот град кој постана национален парк

Национални паркови се природни подрачја кои се далеку од урбани средини затоа што тоа значи уништување на природата и животниот хабитат во неа. Но, Лондон не размислува така...

Преспа – природа преку границите

Преспа е првата прекугранична заштитена област на Балканот која опфаќа 3 национални паркови и 3 држави. Со заедничка декларација трите држави се обврзаа дека заедно ќе работат на заштита и одржлив развој на Преспа....

Има еден „мал” проблем со ова алпско езеро

Во близина на врвот Дент ду Геант на планинскиот масив Мон Блан се појави едно кристално чисто езерце. Проблемот е што истото се формираше за околу 10-тина дена, на висина на која нормално и...