Наслов

12 техники на врзување патики (+ неколку бонус)

Крајно корисна информација за сите луѓе кои се бават со физичка активност - најмногу со трчање, ви ги споделуваме одличните анимации од Runrepeat.com каде за различните типови на стапала понудени се различни врзувачки решенија. Секој пар стапала си се уникатни и различни, па затоа и покрај типот на патики и нивното врзување може да влијае во еден или друг правец. Sирнете надоле, пронајдете ја вашата група и испробајте...

Иако врзувањето на врвците од вашите патики можеби го гледате како некоја минорна и неважна работа во спортувањето, истото направено према специфичната конфигурација и морфологија на вашето стапало и тоа како може да делува позитивно и да ви ослободи голем дел од непријатностите кои досега можеби сте ги трпеле. 

Од друга пак страна, коректното врзување на патиките сосебе носи и поголема стабилност и сигурност при газењето што доведува до подобри резултати и помалку повреди. Долните 12 видеа каде се прикажани различни техники на врзување се поделени во неколку групи. Пронајдете се и испробајте. 

ШИРОКИ СТАПАЛА

Широко стапало во предниот дел (forefoot) 

Широко стапало во целост

ТЕСНИ СТАПАЛА

ТЕХНИКИ НА ВРЗУВАЊЕ ЗА РАЗЛИЧНИ СВОДОВИ НА СТАПАЛАТА

Висок свод на стапалото

Висок свод - горниот дел од стапалото се трие од патиката

Висок свод во средината на стапалото

ТЕХНИКИ ЗА ВРЗУВАЊЕ КАЈ РАМНИ ТАБАНИ (Дустабан)

ТЕХНИКИ ЗА ПОДОБАР ПЕРФОРМАНС

Heel slipping - Техника за „заклучување” на петата

Доколку ве болат прстите 

Доколку стапалата ви се отечени 

ПРОМАШУВАЊЕ НА ДУПЧИЊАТА 

Доколку една регија ве стега

Тесна пета + широко стапало 

БОНУС

НАЈДОБРИ ЈАЗЛИ ЗА ВРЗУВАЊЕ

Ian knot - Иан јазол 

Иан осигуран јазол 

Хирушки јазол

Врзување со една рака

 

OСНОВНИ ТИПОВИ НА ВРЗУВАЊЕ 

20 Април 2017

За авторот