Наслов

Првиот голф удар на „Марс"

На Хаваи околу вулканот Мауна Лоа, НАСА има проект со кој се истражува психолошкиот ефект на долготрајниот престој во вселената или на други планети. Тешката изолација се тестира на шест астронаути меѓу кои Жозелин Дун крева иницијатива за играње голф за време на проектот на симулираниот Марс.

Целта на Жозелин не е само да се анимира со голфот за време на 8 месечната изолација во специјални услови, таа прави и пресметки како би изгледал ударот и летот на топчето на Марс.. резултатот во споредба со летот на топчето на земјата е неколку пати подолг,  а сето тоа детално го објаснува тука..

20 Април 2015

За авторот