Наслов

Најстарите и најмладите на врвот на светот

Некој не ја гледаат староста како пречка да го восприемат животот вистински докрај, сè додека се активни. А други пак, пубертетот го започнуваат премногу зрело, како на пример со издигнување до "највисокото". Запознајте се со најстарите и најмладите кој го искачија врвот на светот како паралела на животот (минливото) и планината (вечното). 

Џордан Ромеро (САД)- на 13 години го искачува Еверест / 2010 год. Официјално најмладиот кој го искачил

Темба Тшери (Непал) - на 16 години го Искачува Еверест /2001

 

Тамае Ватанабе (Јапонија) на 73 годишна возраст стапнува на Еверест/2012 год. и важи за најстарата жена која го искачила врвот

Мин Бахадур на 76 години го искачува Еверест/2008 год. Најстариот човек кој го искачил врвот на свеот

18 Април 2013

За авторот