Џабе работи, џабе не седи

Клима уред, кафе, вкочанетост, мала пауза и секојдневните осум часа на вашето работно столче не се ништо ново за оние кој така го започнуваат и завршуваат денот. Но не секогаш треба да остане со стариот рецепт, дозволете си ефикасна промена. Доволно ќе биде малку телесна активација додека ги вршите работните обврски.

Како да сте активни на работното место е добро прашање, сепак одговорот се крие во самиот карактер на работата.

Доколку на вашето работно место нема некој ригорозен кодекс на однесување, пробајте да направите неколку основни движења и вежби со истегнување додека сте на вашето работно столче.

Ако секојдневно ги изведувате, ќе се погрижите да имате помалку болки во вратот, грбот, рамената и вклучително целото тело.

И најмалите движења ќе ви се од полза доколку работата ви е канцелариска и статична низ текот на целото работно време.

Коригирајте ја положбата на вашето тело додека седите.

Aко инвентарот на кој работите има можност за подесување на висината тоа ќе биде предуслов за удобност во работата и помалку напрегање од неправилното држење на телото.

 • Набавете ергономска столица која ги подржува природните кривини на рбетот и има потпора за рацете
 • Задницата лесно да ја допира потпората на столот
 • Не седете со прекрстени нозе, подеднакво распределете ја тежината на колковите
 • Стапалата да се израмнети со подот, доколку сте жена и носите високи потпетици, за време на работата во канцеларија претпочитајте обувки кој имаат порамен ѓон.
 • Доколку столицата не обезбедува адаптирање за висината на седење, набавете потпора за стапалата, за да не висат или прават контакт само со прстите додека седите.
 • Колковите, рамената и ушите да се во права линија
 • Потколеницата и надколеницата да образуваат агол од 90 степени.
 • Мониторот да биде поставен пред вас и на соодветно растојание во зависност од неговата големина. Често погледнувајте во далечина (низ прозорец) за да ги одморите очите.

Неколку предлози за вежби на работното место!

 

 • доза/ 3 серии со задржување 5-10 секунди

 

 • доза/ 2 серии со задржување од  5-10 секунди

 • доза/ 2 серии со задржување од 5-10 секунди

 • доза/ 3 серии со задржување од 8-10 повторувања

 • доза/ 2 серии со 6 повторувања (во крајната фаза се задржува 2-3 секунди)

 • доза/ 2 серии со 6 повторувања (во крајната фаза се задржува 2-3 секунди)

 • доза/ 1 серија со 6 повторувања (во почетната и крајна фаза се задржува 2 секунди)

 • доза/ 3 серии со 10 повторувања лево десно

 • доза/ 1 серија со 6 повторувања лево десно (во крајната фаза се задржува 2 секунди)

 • доза/ 2 серии со 10 повторувања (во сите три фази задржување од 1-2 секунди)

 • доза/ 1 серии со 4 повторувања (во трите фази задржува 2-3 секунди)

 • доза/ 1 серии со 6 повторувања лево десно(се задржува 5-10 секунди)

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија