Наслов

Второ традиционално искачување на Клепа(1150 мнв)
Држава: 
Македонија
Датум: 
Недела, 10 Февруари, 2019 - 07:00

Контакт

Име и презиме: 
Планинарскиот дом Папрадиште и Планинарски предизвик „12 Врвови“

ЕГ Грин Пауер и Планинарски предизвик „12 врвови„ на 10 февруари(недела) организираат еднодневно традиционално зимско искачување на врвот Клепа(1150 мнв). Во акцијата како организатори се приклучуват и градоначалниците на општините Градско и Росоман низ кои поминува патеката. За сите учесници ќе обезбедат бесплатен ручек, пијалок и десерт во конаците на манастирот Св. Архангел во близина на село Горно Чичево.
Секој учесник да понесе со себе прибор за јадење - чинија, лажица, виљушка.
Поради стратешката местоположба, врвот Клепа долго време бил центар на воени бази и на фронтовската линија, така што на неговиот врв се наоѓаат остатоци од бункери, засолништа и археолошки наоѓалишта.
ЦЕЛТА на акцијата е да се промовира малку качуваниот врв Клепа, да се поттикне земјоделското(рурално) население) во овој реон за движење низ планина, како и да се манифестира соработка помеѓу планинарските клубови и друштва.

Во чест на прерано заминатите Калина и Александар, на дел од патеката ќе се засадат садници обезбедени ЈП "Македонски Шуми".
ДЕТАЛИ ЗА ПАТЕКАТА :
СТАРТ на турата и почетна точка на тргнување : 7.00 часот од центар на село Сирково (270мнв).
Патеката започнува со одење по срт со благо искачување се до вештачкотоПодлешко езеро (660 мнв) од каде продолжува по срт до врвот Клепа.
НАПОМЕНА : За оние кои не ќе можат да продолжат до врв, ќе биде обезбеден превоз од Подлес до манастир Св. Архангел.
Завршна точка: манастир Св. Архангел(410мнв) (помеѓу Г. и Д. Чичево)
КРАЈ на турата : Mанастир Св. Архангел.
Должина на патеката: 18 км во обата правци.
Вкупно времетраење: 7 часа пешачење
Тежина на акцијата: средна.
Висинска разлика : 880 метри.
ЗАДОЛЖИТЕЛНО носење на 2 литри вода, повеќеслоеста облека, водоотпорна јакна( кабаница), разгазени зимски чевли, планинарски стапчиња, гамашни, шал, капа, ракавици, топли напитоци, челна ламба, два пара чорапи, наочари за сонце .

ТРГНУВАЊЕ : Скопје, во недела(10 февруари) Скопје во 06:00 h од паркингот на Пошта 2 (Железничка/Транспортен Центар).
ЦЕНА од Скопје : 450 денари.
За Скопје : Информации и пријавување на тел : 071 216 066 (Марио)

За Велес и околните градови : Тргнување во 6.20 часот пред Стоковна куќа НАМА, кај кружниот тек во центарот на Велес.
ЦЕНА од Велес : 300 денари. Задолжителен е капар од 200 денари. Во цената е вклучен превоз од Велес до Сирково и од ман. Св. Архангел до Велес.
За Велес : ИНФОРМАЦИИ и ПРИЈАВУВАЊЕ на тел: 075 361 877 (Игор).

НАПОМЕНА : Секој оди на сопствена одговорност. Организаторот го задржува правото да ја скрати, промени, одложи или откаже турата, доколку проценките на теренот или временската ситуација го наложат тоа.

ВАЖНО : Секој учесник е должен да ги почитува правилата и насоките на организаторот и водичите, во спротивно сам е одговорен за несаканите последици;
- Наведените планинарски акции се организирани и движењето се одвива во група предводена од организаторот и водичите.
- Организаторот и водичите имаат право да исклучат член пред стартот на планинарската акција доколку не ги исполнува наведените услови и не ја поседува соодветната планинарска опрема за предвидената планинарска акција.
- Секој учесник може да биде исклучен од групата поради недолично однесување.
- Организаторот и водичите го задржуваат правото на измени на термините и редоследот на акцијата во зависност од временските услови и останатите технички препреки.
- Императивно, вашето ѓубре да го носите со себе во ранец до првиот контејнер.

За овој настан сеуште нема пријавено гости.

Мапа

На Facebook