Aleksandra Nikolovska

> > >

Македонија, Скопје

Sport DNK

Фотографии

Објави

Шуми кид

Вашето дете сака да вози тркачки автомобил, но возраста го оддалечува од неговите педали? Понудете му одлична адреналинска забава со тоа што ќе го однесете на картинг. Картингот е појдовна точка на повеќето професионални...

Препорачуваме

Супер Апликација за Шапка

Одлична апликација за смартфоните на сите скијачишта и бордеришта чија дестинација е Попова Шапка. Информации за метереолошките услови, за работата на ски лифтовите итн. Ај сега download 

Навигатори од минијатури

Обично децата од најрана возраст можат да ги набројат страните на светот и знаат дека сонцето изгрева на исток и заоѓа на запад. Но тоа нема никаква корист доколку дека тие не научат да...

Карате за сила, самодоверба и смиреност кај децата

Акционите филмови, особено оние со боречки вештини се омилени меѓу младата популација. Но зошто и во реалноста да не им се даде шанса на децата да го почувствуваат каратето како спорт и духовна вештина...

Нутри потреби за Бебуши

За вашето дете да стане јако како Супермен и паметно како Ајнштајн, подобро обрнете внимание на оброците кои му ги служите уште од најрана возраст. Тие треба да бидат идеално избалансирани, односно да влучуваат...

Болдеринг - комплетна активност за вашите деца

Дипломиран Спајдермен

Доколку вашето дете често ужива да виси на гранки и да се качува по сè и сешто и омилен цртан лик му е Спајдермен тогаш сигурно ќе треба да го насочите кон болдеринг. 

Бронхиална астма и спорт

Астма – па што!

Бронхиалната астма е болест која се манифестира со напад при губење на здивот поради опструкции на дишните патишта предизвикани од ендрогени и егзогени надразнувачи на бронхијалното дрво. 

Мајчиното млеко - идеална храна за бебињата

Шефице, дај едно мајчино!

Правилната исхрана подразбира избалансирано внесување на хранливи состојки во организмот, и е основен предуслов за здравјето на децата од сите возрасти. Но мајчиното млеко е најдобра храна за секое бебе. Особено што денес се...

Шах – мат Дедо!

Шахот е една од најстарите и најраспространети игри во која се мобилизираат сите човекови ментални, интелектуални па и физички сили,  развивајќи го логичкото заклучување, фантазијата, интуицијата, упорност во барањето на скриени можности и комбинации. 

Малечки, ај играјте си безбедно

Секој родител би сакал да го заштити детето од несоодветни и токсични играчки кои моментално се најзастапени на пазарот. Според јавните предупредувања, овие играчки често ги има на уличните тезги и во некои од...

Дај два гриза

Знаеме дека вишокот на килограми предизвикуваат многу здравствени проблеми кај возрасните, но дали истото важи и кај децата? 

Палците горе за уличните игри

Многу убави сеќавања од детството се поврзани со дружењето и со игрите по улиците во нашето маало. Но како да се пред исчезнување  генерациите кои играат ластик, криенка, грабни стапче, плочка, народна,...

Нови технологии за подобри перформанси

Велосипедистите на иднината

Иновациите се повеќе влијаат врз спортскиот инженеринг и неговото усовршување. Oвојпат ќе погледнеме на кратко во иднината на велосипедизмот.

Неотровни факти за печурките

Печурките се користат како храна и лек веќе илјадници години. Тие се едни од најздравите продукти во исхраната на човекот и се препорачува на вашето мени да се најдат барем три пати во...

Картонски велосипед

Овој велосипед е речиси целосно изработен од картон и има потенцијал да ги промени навиките во начинот на патување ширум светот, во најпроментните градови но и во најсиромашните краеви на Африка.

Спорт за вашето дете

Покрај слободната игра која е многу важна за вашите малечки, спортот допринесува многу за нивниот правилен физички, психички, емоционален и социјален развој. Така се развива нивната независност и основните моторни движења, а континуирано се стимулира...

Пилатес му е мајката

Пилатесот е еден ефикасен тренинг кој допринесува за зајакнување и оформување на телото. За краток период има воочлив успех и е одличен за максимално опуштање и природно длабоко дишење кое е од голема важност...

Сраснати со велосипедот

На многу од нас по велосипедот со помошни, наследникот ни бил три величини поголем десетто или осумнаесто брзинец за често да не се купува нов велосипед, туку да истиот да трае уште десетина години. Ова...

Генетски модифицирана храна

Храна на модерното време

Генетски модифицирана храна се нарекува онаа храна во која се вметнува генетски материјал (ДНК) од еден вид на друг. Со вметнување на новиот генетски материјал се овозможува пренос на посакуваната карактеристика од еден на...

Како децата да го надминат стравот од вода

Храбрите пливачи

Многу деца имаат страв да пливаат и да ја почувствуваат водата како природна средина. Доколку сте забележиле дека вашето дете има проблем со водата и се двоумите како да му помогнете, прочитајте ги следниве неколку...

Усаин Болт ќе го брани олимпиското злато во Рио

Болт и рекордите

На Олимписките игри во Рио де Жанеиро во 2016 година Болт е подготвен да ги одбрани своите олимписки титули за 100 и 200 метри спринт.