Niko Kostoski

Македонија, Охрид

Sport DNK

Written Materials

Фотографии

Објави

Како да се користи телефонот во случај на несреќа

Повеќето од нас не се одвојуваме од своите телефони, но дали знаеме правилно да ги користиме во случај на несреќа? Неколку корисни совети за сите планинари, извидници, рекреативци, скијачи и љубители на природата

Како се раѓаат тениските топчиња

Секоја година се произведуваат приближно 300 милиони топчиња и се создава отпад од околу 20.000 тони кој многу тешко биолошки се разложува. Во минатото тениските топчиња не се рециклирале. Но што се е потребно...

Една активност за млади го јакне менталното здравје и по 50 година

Среќни како деца, но и во остатокот од животот

Луѓето кои во детството биле членови на извидничкото движење помалку пателе од анксиозност, но и покасно во животот имаат подобро ментално здравје, покажало едно големо Британско истражување.

Одржан третиот по ред извидничко-младински забавен камп „Camping Fun – Ohrid 2016″

Од 16ти до 19ти јуни, во организација на Извидничкиот одред „Пионер" од Охрид, на просторот од Извидничкиот центар Охрид, се одржа третиот по ред извидничко-младински забавен камп насловен како „Camping Fun – Ohrid 2016"...

Скијање низ ИКЕА

Рекламата е клучен фактор од секој бизнис, па затоа компанијата ИКЕА се потрудила на интересен и креативен начин да ја испромовира својата компанија така што ќе биде интересна за секој гледач, а најмногу за...

Спирулина – моќна алга на природата

Спирулината е плавозелена алга во форма на спирала. Таа е една од најстарите фотосинтетски форми на живот кои создавајќи кислород во атмосферата озможиле создавање и еволуција на повисоки форми на живот во природата. Спирулината е...

Која дестинација сте вие?

Што кажуваат за вас дестинациите на кои најчесто патувате или за кои сонувате дека еден ден да ги посетите? Дали патувањето за вас е само бегство од реалноста или пак, начин на живот?

Храна препорачлива за планина и снежни авантури

Сите знаеме колку е важна храната, некои не можат да одолеат на гурманскиот комфор, па и во планина носат изобилие на храна која претставува дополнителен простор и тежина во ранецот. Во склоп на останатата...

Како до правилен избор на обувки за планинарење

Кога станува збор за планинарење или прошетка во природа обувките претставуаат проблем за тоа како да се одберат правилни обувки, а притоа да се чувствуваме комфорно при движењето и да уживаме во убавините на...

Мини соларни полначи

На сите ни е познато дека во денешно време сите нешто „одлепувааме" по некои играчки, најчесто во форма на електронски апарати кои се последен збор на технологијата... 

Scout SURVIVAL School - Ohrid 2015

Школа за Преживување во Природа – Охрид 2015

Во периодот од 15-19 октомври на територијата на општините Дебрца и Охрид се организираше Школа за преживување и безбеден престој во природа. Домаќин на оваа школа беше Извидничкиот одред  „Пионер" од Охрид.

Есенски Хајк во Национален Парк Галичица

Дечките се извидници од Извиднички Одред ПИОНЕР од Охрид кој редовно прават обиколка на теренот во националниот парк, каде што и воедно се подготвуваат за престојните активности кои ги очекуваат во текот на годината....

Природата те очекува

Планинарењето е причина повеќе за активност во природа

 Во својата најосновна дефиниција планинарењето е едноставно одење за рекреативни цели. Планинарењето за човекот во денешно време е најздрава физичка активност која се одвива во природа.

Creating a Better World

Извидништвото како начин на живот

Кога некој првпат ќе спомне извидници нè асоцира на кампување во природа, шетање во планина, учење... Но ова е само една мала сјајна ѕвезда како во универзумот, извидништвото е многу повеќе од шетање во...