Slobodan Trajkovski

Македонија, Скопје

Sport DNK

Organizations

Фотографии

Објави

Ден 10. недела, 10 јули Радика – Гостивар – Скопје, 121 км

Велоаџилак – ден 10 – крај

Во текот на вечерта се разбудив и излегов од шатор. Така сум се смрзнал. Насекаде имаше магла и температура не повеќе од 10 степена. Многу ладно за јули. Се тресев додека стоев надвор. Па...

Ден 9. сабота, 9 јули Поградец – Струга - Радика, 120 км

Велоаџилак – ден 9


Се разбудивме во многу мирно маало од градот. Претходната вечер газдите ни рекоа дека можеме да спиеме до колку сакаме и да си одиме кога ќе бидеме подготвени. Не не брзаа. Ама немавме...

Ден 8. петок, 8 јули Неаполи – Костур - Поградец, 150 км

Велоаџилак – ден 8

Спиевме во околината на градот Љапчишта на триесетина километри од Костур. Целта за денеска ни беше да влеземе во Мала Преспа, да ги поминеме Корча и Поградец и да спиеме што е можно поблиску...

четврток, 8 јули Георгијани – Кожани - Неаполи, 106 км

Велоаџилак – ден 7

Утрото се разбудивме рано. Доста беше спиење. И онака рано легнавме. Се што беше оставено надвор беше водено. Требаше да претпоставам дека ќе има мнгу роса. Георгијани се наоѓа на 500 метра висина, но...

Ден 6. четврток, 8 јули Солун – Бер - Георгиани, 117 км

Велоаџилак – ден 6

Да ме тепаш не би спиел на вакво место. Ова е е едно од оние места на кои што сме се сместувале, најчесто во темница, и нема ништо: ни вода, ни река, ни сенка,...

Ден 5. среда, 7 јули Пиргос – Солун, 124 км

Велоаџилак – ден 5

Во текот на ноќта почна да дува. Некако ми мирисаше дека ветерот ќе донесе дожд. Спиев веднаш покрај шаторот на отворено. Штом почна да врне се прфрлив во гаражата. По некое време и таму...

Ден 4. вторник, 6 јули г.п. Егзохи – Пиргос, 137 км

Велоаџилак – ден 4

Колку убаво сум се наспал. Рано се разбудив. Мислам дека уште ни сонцето не беше излезено. Марко сеуште беше во шаторот, а тоа значеше дека и јас не треба да се брзам да излегувам...

Ден 3. понеделник, 5 јули Симитли – г.п. Егзохи, 112 км

Велоаџилак – ден 3

Имав некое чудно чувство за ова место. Претходната вечер кога баравме најудобно место за спиење тргнавме накај реката, а таму видов една камп-приколка, чудно паркирана, како нешто да се случуваше внатре. Не му кажав...

Ден 2. понеделник, 4 јули Кочани – Симитли, 111 км

Велоаџилак – ден 2

Цела вечер не заспавме. Не знам што ни беше. Го слушав Марко како се врти на креветот, значи не спие. Јас спиев на подот и можеби од тврдото не можев да заспијам. Ама сум...

ден 1. недела, 3 јули Скопје – Кочани, 120 км

Велоаџилак – ден 1

Сакав да тргнеме што е можно порано заради жешкото време, да возме до Велешко езеро, таму да правиме голема пауза, и попладнето да продолжиме. Според планот тој ден требаше да стигнеме до езерото Калиманци...

Македонска Тур де Франс Експедиција 2016

Кругот на Македонија – Велоаџилак

Секој човек сонува. Кога бев студент во мојата соба ја имав закачено етно-географската карта на Македонија изработена од Чуповски во 1913 година. На таа карта се претставени сите македонски земји до каде што се...

Петок, 5 Август 2011

Мојата прва експедиција – Ден 19 – крај

Одвратна нива. Епа баш во нива мораше да спиеме. Така, како за последна ноќ. Отвораме шаторот и гледаме во што сме спиеле. Скоро орана нива, некакви корења, фабриката уште си работи, бука од сите...

Четврток, 4 Август 2011

Мојата прва експедиција – Ден 18 (96км)

Сабајлето нè разбуди сообраќајот. Тоа беше Виа Емилија, улица што влегуваше во градот од северозападна страна. Мојот пријател Енрико од Модена, ми кажа дека тој пат е многу атрактивен за возење. Дека има стари...

Понеделник, 01 Август 2011

Мојата прва експедиција – Ден 15 (Понтедера-Винчи-Галено 79км)

Тоскана е убава пријатна земја. Мене ми се допаѓаше уште пред да ја запознаам. Очекував да видам убави пејсажи. Отсекогаш ја замислував како ридеста земја со лозови насади и плантажи со малсинови дрва. Во...

Недела, 31 Јули 2011

Мојата прва експедиција – Ден 14 (Бордигера-Пиза-Понтедера 37 км)

Утрото морето беше мирно. Се разбудивме таман кога сонцето беше излезено. Локалците веќе почнаа да доаѓаат на плажата, тоа беа главно постари луѓе коишто имааат обичај да си ги завршат утринските обврски и да...

Сабота, 23 Јули 2011

Мојата прва експедиција – ден 6 (46 км)

Сабајлето нè разбудија звуците на градот. Тоа е населено место и мора да си функционира. Иако е сабота се беше раздвижено и подредено на турот. Сепак, Тур де Франс не доаѓа во твојот град...

Петок, 22 Јули 2011

Мојата прва експедиција – ден 5 (85км)

Дали некогаш сте приметиле дека целиот наш свет е испресечен и исцртан од патишта, мостови, пруги, тунели? Дури и природните текови или водени маси ги користиме за превоз. Да не зборувам за воздухот. Значи...

Четврток, 21 Јули 2011

Мојата прва експедиција – Ден 4 (31км)

За овој ден немам ставено фотографии поради испразнетиот фото-апарат, а и немам наведено места кадешто го почнуваме и завршуваме возењето. Веќе бевме навлезени во Алпите. Населените места се се поретки. И километражата за овој...

Посета на најреволуционерниот крај во македонија

ТУР ДЕ МИР ХИСАР

Ама нели ќе го возев оној туринг предизвик „Низ пајонските земји" што го возевме минатата година со Томе. И во последен момент ми светна наместо да одам Источна Македонија, да возам нешто во Западна.

Македонска Тур де Франс Експедиција

Доломити 2014

Од 14 до 24 јули се одржа четвртата по ред Македонска Тур де Франс Експедиција. Оваа година во недостатот на атрактивни етапи на Тур де Франс на Алпите, двочлената експедиција тргна да ги освојува...

ЗОШТО ОДБИРАМ ДА ПАТУВАМ

Според мене патувањето е многу важно. Луѓето се создадени да се движат. Стоењето во место може само да ве врати назад во еволутивниот процес. Можеби некои од овие работи ме влечат напред и ми...