Sport DNK

Фотографии

Објави

Значењето на максималната брзина во колективните спортови

Знаејќи го фактот дека во повеќе од 70% од спортовите доминираат анаеробните способности, можеме да заклучиме дека брзината претставува една од најважните и најмногу тренираните моторни способности глобално во спортот.

Тренинг за брзина, агилност и забрзување на плажа

Сонце, море, езеро, плажа, мек песок... Mожеби идеална комбинација за одмор, но уште подобра комбинација за несекојдневен, интересен и интензивен тренинг за сите добро подготвени рекреативци, но и за професионалци.

Екцентричен тренинг метод

Дали некогаш сте се запрашале, колкава е вашата максимална сила на одредена вежба? Веројатно прво што ќе ви „падне" на памет е максималната килажата што можете да ја подигнете на одредена вежба. Тоа е...

Прерана специјализација во спортот

Прерана специјализација е поим кој означува воведување на деца и адолесценти во напреден тренажен процес со намера психофизичките способности да се подигнат на многу високо ниво, за да се постигнат врвни спортски резултати.

Вежби за подобрување на базичните моторички способности во фудбалот

Оваа тренажна програма беше во времетраење од 2 месеци, со цел да се подобрат базичните мотрички способности кај фудбалерката Милка Арсова. Силовиот тренинг помина низ 5 фази, од кои најголемо внимание беше посветено на...

Плиометрија

Плиометрија е метод на тренинг кој за прв пат се употребил во СССР при крајот на шеесеттите години од минатиот век. Како основач на плиометрискиот тренинг се смета русинот Јуриј Веркхошански, кој...