Stojana Popovska

> > >

Македонија, Скопје

Sport DNK

Education

Фотографии

Објави

Let’s JAM!!!

JAM (Just –A – Minute) Училишна програма

JAM (Just –A – Minute) училишна програма, иницирана од Првата Дама на САД Мишел Обама пред некоја година претставува промоција на физичка активност и едукација за здравје во рамките на редовната настава. 

Едно јајце муч, сите деца чуч

Ако треба да бирам само едно движење кое треба да го научат децата тоа би било чучнувањето. Сметам дека токму ова движење ќе биде едно од најприменуваните движења во текот на нивниот живот, а...

Гив ми тен!

Доколку сте тренер на мали дечиња, или пак родител кој сака да биде дел од секојдневните физички активности на неговото дете со сигурност ќе дојде време кога ќе сакате да ги вметнете склековите како...

Заштедете си го гласот, купете си свирче

Една од алатките кои треба да ја има секој тренер за успешно контролирање на децата е свирчето. Децата со текот на време ќе се запознаат и ќе се навикнат на алатката која ќе ја користите...

Cross Fit Kids

За CrossFiТ се зборува веќе некое време, поточно од 2000-та година. Со својот подем во 2014 е еден од најпопуларните и најфаворизираните тренинзи. Во САД па и во некои европски држави овој воен стил...

Мајки, има решение!

Кога времето е погодено за прошетки, возење велосипед, пешачење... погодно е и вежби за новопечените мајки. Ем прошетка, ем малку фитнес за враќање во колосек.

Peanut Butter Jelly? Yes, please.

Точно, звучи типично американски и тука лебди стереотипното мислење за нивниот начин на исхрана. Меѓутоа конкретно за ова, проверено е и излезе дека не така лоша комбинација од нутриционистичка гледна точка.

Rainbow Fruit Wrap

Многу бои, разноликост и куп витамини. Згора на сè и забавно. Разбудете го интересот кај вашите најмили да го внесат виножито во оброкот. 

Зошто да одберете боречка вештина за вашето дете?

Во денешно време многу работи околу нас изобилуваат со насилство. Тргнувајќи од секојдневни случувања, одредена музика, акциони филмови во кои умеат да направат добар ”fight”, а децата тоа го сакаат. Од тука следи и...

Вода си е вода!

Можеби ова ќе ве изненади, меѓутоа во даден момент има една работа што е поважна за вашето дете додека тренира, а тоа е ВОДАТА. Потребен е оптимален внес на течности пред, за време и...

Фитнес на игралиште – Да, изводливо е!

Иако навидум справите на вашето локално игралиште или училишен двор се многу едноставни, токму тие ќе ви се најдат за забава но и како фитнес реквизити истовремено.

Ура за напревар!

Натпреварувањата, без разлика за кој спорт станува збор, носат голем број бенефити за вашето дете. Покрај тоа што нудат голема физичка ангажираност и тимска работа, кај некои спортови постојат можности за учење на некои...

Дали децата треба да гледаат хорор филмови?

Постојат бројни начини како децата може да се забавуваат и тоа со наједноставни предмети што ги опкружуваат во домот. Од една страна, родителите се едногласни дека обврските или задолженијата по дома како и активностите...

Малку јога за убав сон

Дали имате проблем со успивање на вашето дете? Доколку е така верувајте дека не сте осамени. Кога ќе дојде време за легнување почнува вистинска војна, каде и двајцата водите борба додека не се истоштите.

Вежби за јаки мускулчиња

Едноставни вежби со кои дозирано се стимулира изградбата на мускулна сила кај децата на училишна возраст.

Пребирливи (не)кркачи

Кога станува збор за јадење општо познато е дека голем број родители имаат вистинска мака со нивните деца кога станува збор за исхрана. Дали и вашето дете спаѓа во групата деца кои баш и...

Креативноста е важна – зошто?

Значењето на "креативност" честопати го поврзуваме со уметност. Но тој има многу поширока палета на значења. Дивергентното размислување (размислување во повеќе насоки) е всушност креативно размислување. Тоа е клучот за решавање "проблеми" и e...

Квалитет vs. Квантитет

Дали вашето дете е пренатрупано со обврски?

Некои родители сметаат дека е попродуктивно нивните деца да се постојано окупирани со обврски отколку да имаат слободно време за играње, истражување и учење од лично искуство. Тие дури мислат и дека нивните деца...

Маршмало Експеримент – Тест на самоконтрола

Пред повеќе од 40 години психологот Волтер Мишел спровел тест кај деца (на возраст 4-6 години) кој и покрај тоа што бил многу едноставен денес е еден од најпознатите експерименти во психологијата.

Кофеин? Не благодарам.

Како родители се разбира никогаш не сте помислиле да му дадете на вешето дете да пие кафе, меѓутоа треба да знете дека голем дел од безалкохолните пијалоци содржат кофеин. Храната и пијалоците во кои...

Шеќер, Sugar, Zucherooo

Од шеќер до шеќер ИМА разлика

Иако шеќерите се составен елемент од секоја храна и претставуваат најважен достапен извор на енергија, во денешно време тие имаат и доста лоша репутација, а тоа е како резултат на тоа што децата конзумираат...

5 Стратегии за поттикнување добро однесување кај вашето дете

Родителството не е воопшто едноставно, односно е една од најкомплексните работи на светот. И нема најдобар начин како да го воспиташ своето дете, туку има мнооогу добри. Во овој текст пишуваме нешто околу доброто...

Три животни вештини стекнати преку спортот

Добро е познато дека бавењето со спорт е од голема важност за вашето дете. Тој ги подобрува кардиореспираторниот систем, силовите карактеристики на мускулниот систем, помага при регулирање и одржување на килограмите, помага при отстранување...

НЕ Е СЕЕДНО

Изберете ја правата играчка

Без разлика за каква играчка станува збор, бидете сигурни дека ќе изнудите насмевка и радост кај секое дете. За да бидете сигурни дека тоа е правата играчка земете го во предвид она што го...

Темно vs. Бело

Веројатно поради бојата, некои дечиња па и ние возрасните често одбираме бело чоколадо. Бело чоколадо во тврда форма или топло бело со шлагче. Ајде една споредба па решете за што би гласале кога станува...

За најпиколините

Студено е, сиво или сте заглавени некаде каде што има многу... односно затворени по дома. Па затоа, еве неколку активности со кои што можете да направите да ви е забавно вам и на најмалите....

Како против смогот?

И после сè, едно јаболко сепак може да ве држи далеку од докторот, особено од пулмологот. Како што веќе ви е познато овој период можеби не чекаме ред за чиста вода, меѓутоа со сигурност чекаме ред...

Дигни, подигни… стани посилен

Еден голем знак прашалник долго време се провлекува помеѓу родителите кога станува збор за вежбите за сила (вежби со надворешен отпор) кај децата од училишна возраст и многу често се слуша реченицата „Немој да...

Станете подобар родител – прекршете некое правило!

Непишани правила за воспитување на децата

Хедер Шумакер е во поход против стандардните конвенции на воспитување на малецките кои инсистираат на тоа децата "да си играат убаво". Таа е мајка на две деца и автор на книгата "It's OK Not...

Тинејџери, Фитнес и Вие (Родителите)

Покрај притисокот на кој што се изложени тинејџерите денес, не е ни чудо што многумина запаѓаат во невољи. Некои ги обзема депресија, други посегнуваат по алкохол, цигари поради забава, дружење, докажување и слично. За...

Roll Baby Roll!

Првиот пресврт обично се случува до 6-тиот месец. Помогнете му на вашето бебе да се рола. Тркалањето е моторна способност која е од голема важност и претставува голем чекор напред во физичкиот развој на вашето...

Студ, студии…Па што!

Облекувањето на новороденчињата и малите деца во топла облека е од осoбена важност во зимскиот период. Облекувањето на децата во топли пижами, покривање со дебели покривки и уклучување на дополнителни грејни тела е вообичаена...

Златна десетка

Како, што, зошто ... сè си кажуваат долунаведените совети за тинејџери и адолесценти.

Rock ‘n’ Roll: Музичко бустање на мозочето

Сакате ли да ја избустате моќта на мозочето кај вашето дете? Тогаш запознајте ги со некој музички инструмент. Скорешни истражувања укажуваат на тоа дека доколку детето свири некој музички инструмент, истиот ја оджува "острината"...

AХ ТИЕ ТЕСТОВИИИ!

Подгответе го вашето дете за училишните тестови

Училишните денови си течат со полна пареа, а тоа подразбира дека и тестовите почнуваат да зачестуваат. Еве неколку совети како безболно и без стрес вашето дете и вие покрај него да поминете низ интензивната...

Степ, Степ Стапалца

Неколку информации за детското стапало

Во денешно време има голем број на фирми кои произведуваат облека и обувки за деца што гарантираат сигурност, удобност и навистина е тешко да се направи правилниот избор. Постојат нeколkу факти што треба да...

Физичка казна за непослушни деца: Да или Не?

Студиите потврдуваат: Ќотекот или плескањето во првата декада од животот на децата води кон агресивно однесување, примена на несоодветен вокабулар и неправилен когнитивен развој.

Храна за пред, за и по активности

Без разлика дали е профи спортист или пак рекреативец, вашето дете треба секогаш да биде во одлична форма, да има енергија и да се чувствува здраво за да учествува во било каков спорт.

Фокус, фокус, фокус… кај си?

Концентрацијата е вештина што кај децата треба да се потикнува и вежба бидејќи често пати им недостасува. Недостатокот на концентрација претставува грижа за многу родители од причина што нивното дете не може да се...

Придобивки од бавењето со физичка активност кај децата со дијабетес

Со физичка активност против дијабетот кај децата

Дијабетесот не треба да претставува пречка за вашето дете да се бави со спорт или пак да се натпреварува. Постојат врвни спортисти кои што исто така се справуваат со дијабетот. А истото правило за...

Уште од мааали, мали

Значи, од физичка активност никогаш зијан. Почнете што порано да им го “сервирате“ова на пиколините.

RUN 4 FUN

Деца и трчање

Одличен природен спорт со многу малку опрема. Важно: трчањето е забавна уживанција... Таму ставете го акцентот.

До изгледот е!!!

Храна за очи и меше Ммммм….

Да не се лажеме... и ние возрасните си сакаме сервираната храна да изгледа убаво, нели? Е па помножете го тоа непишано правило кај пиколините уште неколку пати.

Колку часа сон им е потребен на децата?

Многу добро е познато дека уморните деца се кенкави. Резултатите од една скорешна студија спроведена од истражувачки институт во Канада укажува на тоа дека само 27 минути повеќе детски сон значително го подобрува однесувањето...

Колку е доволно?

Дневна доза физичка активност за едно дете?

Честопати родителите се прашуваат што, и колку би било идеално за нивното дете кога станува збор за спорт или било каква физичка активност. Дали претеруваат или пак треба да постават поголем предизвик. И самата...

Генерација Фит

Како да му "подметнете" дневна доза фитнес на вашето дете? Хммм...бидете sneeeeeky - во позитивна смисла се разбира!

Body Image

Децата и нивната слика за сопственото тело

Малишаните се како сунѓери, веднаш пикираат и впиваат информации од најважните фигури во нивниот живот, родителите. Од исклучителна важност е уште од рана возраст родителите да ги подучуваат своите најмали да го почитуваат и...

Што ли сакам, што ли сакам?

Како да му помогнам на моето дете да одбере спорт?

Без оглед на природните способности или натпреварувачкиот дух децата одбираат спорт поради чисто уживање и забава што ја нуди истиот. Други пак одбираат спорт преку кој може да го изразат својот натпреварувачки дух. Во секој...

SKIN DEEP

Што се крие под кората?

Нутриционистите препорачуваат: Заборавете на отстранување на лушпите или кората кај зеленчукот и овошјето! За сметка на тој чекор ќе се одбраните од рак, ќе го подобрите расположението и ќе изгледате вечно млади.