Aleksandar Kirkovski

Македонија, Скопје

Sport DNK

Фотографии

Објави

Обид за зимска балканска трилогија во еден ден

Идејата да ги поврземе трите највисоки балкански планини (Олимп, Пирин и Рила) во еден ден во календарска зима ја имав подолго време, а на 23.12.2016 година заедно со

Пред точно една година - 12.02.2015

На македонските Алпи: Зимско искачување на врв Кабаш 2391 мнв

Врвот Кабаш 2391 мнв е сместен во срцето на Корабскиот масив издигнувајќи се над недопрената природа на долината на Длабока река. Со својата височина не се вбројува помеѓу највисоките врвови во Македонија, но сепак...

Вихрен преку Џамџиев раб (видео)

На 17.01.2015 година, во тричлен состав заедно со Един и Дејан, реализиравме искачување на врвот Вихрен 2914 мнв преку Џамџиев раб - источниот гребен кон врвот.

Кулоар Y на Лешница (видео + текст)

Локалитетот Лешница, сместен во срцето на Шар Планина, покрај тоа што е еден од најубавите предели на планината нуди и одлични можности за квалитетен високогорски и алпинистички зимски тренинг.

Искачување на Матерхорн

Матерхорн-убавец на Алпите

Матерхорн – овој убавец на Алпите висок 4478 метри е сместен на границата помеѓу Италија и Швајцарија и без сомнение претставува еден од најпознатите врвови на планетата Земја.

22-23.03.2013

Зимско искачување на Митикас (Олимп)

Уште кога за прв пат се искачив на Олимп, пред десетина години, бев воодушевен од стрмните карпести врвови и кулоари, кои се издигнуваат речиси до 3.000 метри во височина близу морскиот брег. Се прашував...

02-04.03.2013

Зимско искачување на Голем Кораб (2.764 м.н.в.)

Голем Кораб, највисоката точка во Република Македонија, врв кој во текот на годината привлекува многу планинари, особено за време на традиционалната акција во месец септември.