PK Ljuboten

Македонија, Тетово

Инфо

Планинарскиот клуб „Љуботен“ - Тетово е доброволно, масовно, вонпартиско здружение на граѓани кое делува во правец на реализирање на определени цели и задачи од областа на планинарските спортови, спортската рекреација, екологијата, воспитувањето и планинскиот туризам.П.К. „Љуботен“ - Тетово е коститутивен дел од Федерацијата на планинарски спортови на Македонија.-----------------------------------------------------------------------------------------Mountaineering Club "Ljuboten" - Tetovo is voluntary, massive and nonpartisan association of citizens, that acts in order to implement specific goals and objectives in the field of mountain sports, sports recreation, ecology, education and mountain tourism.PK "Ljuboten" - Tetovo is part of the Federation of Mountaineering Sports of Macedonia.

Контакт

Локација

Фотографии

Објави

Планинарскиот дом „Љуботен” се реновира

Драги наши планинари и планинарки, почнувајќи од Сабота 08.10.2016 се до крајот на месец октомври, планинарскиот дом на Љуботен нема да работи поради реконструкција на кровот. Сите активности кои се поврзани со престој во...

Традиционално искачување на Титов Врв за поддршка – Шара да се прогласи за национален парк

Ни претставува огромна чест и задоволство да Ве известиме дека на 28 и 29 мај 2016 година ќе се оддржи триесет и петтото традиционално искачување на Титов врв во организација на планинарски клуб „Љуботен"-...

Промовиран Balkan Hiking Adventure – локален планинарско-туристички пакет

Изминатата недела во рамки на проектот „Одржлив туризам за поддршка на регионалниот економски развој во структурно слаби региони" беше промовиран пакетот Balkan Hiking Adventure - планинарски водич со повеќе мапи и патеки за неколку планински масиви...

Планинарски домови на Шара

„Вила Љуботен” – Љуботен „Вила Љуботен” се наоѓа на надморска височина од 1600 метри, истата е комплетно опремена почувајќи од паркинг, четири спални соби, три купатила, две кујни, две трпезарии и дневен престој со...

Се грижиме за патеките на Шара

Некаде од почетокот на јули 2015, нашиот клуб започна со имплементирање на дел од активностите предвидени со проектот PEAK OF THE BALKANS , проект на GIZ-RED Skopje.

Фауната на Шар Планина

Фауната на Шар Планина не е така добро истражена како флората и покрај исклучителните вредности што ги поседува.

Флората на Шар Планина

Флората на Шар Планина е исклучително богата и според моменталните податоци таа брои над 2000 видови васкуларни растенија што е повеќе од половината на цела Македонија.

Климата на Шар Планина

Постои голема разлика во височината помеѓу подножјето на Шар Планина (Полог) и највисоките врвови поради што има и промена на основните климатски типови и значително варирање на просечните климатски параметри во рамките на еден...

Балкански Планинарски средби „Попова Шапка 2015″

Викендов 20-21.06.2015 на Шапка се одржаа 18ите Балкански Планинарски средби „Попова Шапка 2015". Погледнете дел од атмосферата. Фотографиите се од искачувањето на Титов врв од северна страна, свечената вечера и доделувањето на дипломи, изложбата...

Водите на Шар Планина

Водното богатство на Шар Планина го сочинуваат голем број извори, стрмни планински водотеци и повеќе глацијални езера.

Геоморфологија на Шар Планина

Карпести отсеци – Најмаркантни се оние кај Лешница, од десната долинска страна на реката Пена. Покарактеристични слапови се наоѓаат на Вратничка, Љуботенска, Беловишка и Боговинска Река. Глацијален релјеф – За време на последната глацијација,...

Геологија на Шар Планина

Според геолошкиот состав (како и според општите географски карактеристики) Шар Планина може да се подели на три целини кои не се униформни..

Историја на Шар Планина

„Тетовци отсекогаш ја вртеле главата кон Шар Планина која, кога ќе се разбудат наутро неминовно ќе ја погледнат и чија разнолика убавина и големина им ја полни душата, ги потсетува колку е убав животот...

Титоврвски на „Титов Врв 2015″

Вчера 25.05.15 успшно се реализираше, 34-то традиционално искачување „Титов Врв 2015" Планинарскиот Клуб „Љуботен" од Тетово им благодари на сите учесници на настанот.