Brainobrain Europe

Македонија, Скопје

Инфо

Браинобраин е една од детските лидерски институции која веќе 10 години успешно ги трансформира животите на повеќе од 1.000.000 деца низ целиот свет. Има 850 успешни франшизни центри во повеќе од 25 држави во светот: Индија, Англија, Америка, Австралија, Македонија, Кувајт, Полска, Тајланд… Brainobrain Europe e Мастер – франшизер во Европа за детската светска академија -Brainobrain која има сертификат, ISO9001:2000

Контакт

Локација

Фотографии

Објави

Дали емоциите треба да се учат на училиште?

Нашите неразрешени чувства може да нѐ водат во анксиозност, аргументи и полошо. Некои едукатори веруваат дека е време да им дадеме на нашите деца емотивни инструкции, заедно со учењето на азбуката и бројките.

Успехот на училиште започнува од дома

Децата кои се успешни на училиште, генерално имаат родители кои ја разбираат важноста на поддршката и кои имаат позитивен пристап кон учењето и домашната задача и истиот пристап му го пренесуваат и на детето.

 

За да израснеме сочувствителни деца, треба да почнеме од раѓање

Најраните искуства на децата значајно ја оформуваат сликата за себе. Споделувањето, создавањето пријателства, обрнувајќи внимание, изразувајќи чувства и успешно справување со предизвиците, се вредни вештини кои ја формираат основата за доживотно учење и развој....

Охрабрете независност, чекор по чекор

Една од најважните улоги како родители е како да израснеме деца кои ќе станат независни и ќе се потпираат на своите ресурси и снаги. Секако во раните фази од детскиот развој, децата ќе сметаат...

Како да ја разбудите и негувате креативноста на вашето дете?

Секој родител посакува неговото дете да го достигне својот максимален креативен и интелектуален потенцијал. Креативноста им носи многу бенефиции на децата подоцна во животот. Факт е дека креативните лица се пофлексибилни, полесно ги совладуваат...

Зошто играта е есенцијална за здравиот детски развој

Сите го имаме слушнато терминот, "Oх тоа е детска игра." Терминот имплицира нешто лесно, безгрижно и не толку значајно. Мегутоа за едно дете, детската игра е есенцијална за нивниот ментален, емоцинален, емоционален и физички...

Зошто треба да се вклучите во училишните активности и хобија на вашето дете

Воопшто не е тајна дека децата кои имаат родители се вклучени во нивните секојдневни активности се посреќни, поздрави и подобр адаптирани. Истражувањата покажуваат дека имаат зголемен когнитивен развој, мотивирани се, имаат зајакната врска родител-дете...

Депресија кај деца

Иако депресијата не е болест која ја поврзуваме со деца, сепак не треба да го занемаруваме фактот дека е чест проблем токму кај децата - вели Др.Robert L.Hendren, поранешен претседател на Американската Академија за...

Насочување на свесноста кон сегашниот момент

Во психологијата терминот постојана свесност (mindfulness) се дефинира како состојба на умот која се постигнува со насочување на свесноста кон сегашниот момент, притоа препознавајќи и прифаќајки ги чувствата, мислите и телесните сензации кои се...

Како подобро да го стимулирате моралниот развој кај децата

Што е потребно за некој да е добар родител? Родителите знаат неколку трикови со цел да ги мотивираат повеќе нивните деца. Истражувањата покажале дека кога родителите го фалат трудот на децата, тие развиваат силна...

Менаџирање на емоции

Идејата дека нашиот ум и емоции играат особено важна улога за нашето здравје е далеку од нова. Уште од античко време се дава значење на интеракцијата помеѓу умот и телото во процесот на заздравување....

Читање книги дома

Децата поголемиот дел од времето го поминуваат во училиште, учејќи како да читаат, да пишуваат и да решаваат математички проблеми. Кога мојо син ќе ми побара помош со математичките задачи, јас ја враќам неговата...

Научно докажано: Како да се одгледуваат деца

Можеби сте ги однеле децата во забавен парк, одлично сте си поминале таму, тие имаат среќни лица и на пат накај дома бараат да застанете и да јадат сладолед. Вие одбивате и почнуваа да...

Како родителите да не го пренесуваат нивниот немир врз своите деца

Децата чии родители отворено манифестираат нервоза и вознемиреност имаат поголеми шанси и тие да почнат да се однесуваат како нивните родители. Но постојат начини со кои може да се спречи родителите својот немир да...

Читање книги дома

8 нешта што наставникот посакува родителите да прават со нивните деца дома

Децата поголемиот дел од времето го поминуваат во училиште, учејќи како да читаат, да пишуваат и да решаваат математички проблеми. Кога мојо син ќе ми побара помош со математичките задачи, јас ја враќам неговата...

Што ни покажува крадењето на колачиња за детската емпатиja

Можеби ќе се изненадите од фактот дека децата на три годишна возраст имаат развиено чувство за добро и лошо. Истражувачи од Велика Британија истражувале кога децата го развиваат чувството за правда и интересот за...

Како да се поттикне здрав натпреварувачки дух

За некои родители зборот натпреварување е неприфатлив. Не само што натпреварувањето им прави притисок децата да бидат најдобри, туку и им создава непотребен стрес и ги остава децата разочарани ако не ги постигнат посакуваните...

Поттикнување на самоконтрола кај децата

Самоконтролата може да се дефинира на многу начини, како силна воља, самодисциплина или совесност. Но како и да се дефинира, самоконтролата во суштина е способност да се контролираме.

Дарувањето и детските насмевки

Полека, но радосно наближуваат секогаш долгоочекуваните празнични денови. Светлината на новогодишните елки, разноликоста и шаренилото на веќе украсените излози, изработените рачни украси на децата кои ги красат ѕидовите во градинките и училиштата, го најавуваат...

Пет активности што можете да ги правите со вашите деца во природа

Кои се вашите најдраги спомени од детството? Сигурно тоа се спомени поминати надвор во природа со вашите другари.
Но денешните деца се преокупирани со други активности, фудбалски тренинзи, компјутерски игри, телевизија, па лесно им...

Како да ја совладаме уметноста на слушањето?

Многумина од нас ќе речат дека се добри слушатели но дали знаеме која е улогата на добар слушател? Дали се сунѓери кои апсорбираат се што соговорникот рекол или добриот слушател треба да е како...

Како технологијата и видео игрите влијаат врз мозокот на децата?

"Здраво дечиња, дома сум!" - Влегуваш дома после тежок ден во канцеларија, со насмевка на лицето за да ги поздравиш сите. "Многу сум среќна што ве гледам." - Тишина. Никој не погледнува во тебе. Сите се хипнотизирани...

Емпатија: Најважната подготовка за училиште

Една од најважните подготовки за училиште не ја собира во училишниот ранец и нема опција за онлајн нарачка, но е есенцијална и незаменлива како молив. Како кутија со боици може да ја има во...

Играјте со вашето дете

Од големо значење е потребата децата да си играат сами, како и со други деца без мешање на возрасните, но исто така истражувањата ни покажуваат дека од особено значење е и родителите да си...

Што родителите можат да направат за да ги мотивираат децата во училиште?

Дали неуспехот е позитивна можност да се научи и подобри, или е негативно искуство што го попречува успевањето? Како родителите одговараат на ова прашање има големо влијание на тоа колку децата ќе мислат дека...

Зошто социјалните вештини се клуч на учењето?

Пред да почнат да учат, децата треба да знаат како да се однесуваат во група. Поголемиот дел од родителите очекуваат дека нивните деца ќе научат да читаат и пишуваат уште во првите денови на училиште....

Поедноставно детство за добро ментално здравје

Педагогот Ким Џон Пејн е автор на книгата „Едноставно родителство” каде опишува како модерниот начин на воспитување на децата доведува до психолошки проблеми, од кои најраспространето е таканареченото АДХД или хиперактивно пореметување и намаленост...

Моќна лекција на еден наставник

Еден професор во срeдно училиште со помош на една едноставна, но моќна вежба им го објасни значењето на привилегијата и социјалната мобилност на своите ученици. Тој ја започна вежбата со тоа што на сите...

Придобивки од детската игра на отворено

Играта може да биде одлично средство во процесот на учењето или во стекнувањето нови знаења и вештини. Играта на отворено е форма на вежбање која промовира здрав психофизички развој на децата.

Нема родител кој барем еднаш не си го поставил ова прашање

Дали сум добар родител? Дали правилно го воспитувам своето дете?

Родителот има свои одговорности и задачи во својот професионален и личен живот. Интензивна и стресна работа, грижа околу домот, задоволување на потребите во домот, лични активности и хоби... Децата од друга страна имаат...

Кога натпреварувањето е здраво за вашето дете?

Дали натпреварувањето е добро? Да се натпреварува или не? Дали натпреварувањето е добро за децата? Дали е неопходно во подготовката за нивните животи како возрасни индивидуи? Ова се дел од прашањата кои произлегуваат кога секој...

Животни вредности

Често пати слушаме во нашиот говор и кај другите дека сè има своја вредност. Вредност на материјалните предмети, општествени вредности, вредности на односи и лични/индивидуални вредности.

Другарувајте со абакусот :)

Денес, информацијата за абакусот како универзален ментален инструмент е прифатена насекаде во светот - со помош на абакус за кратко време се доаѓа до брзи и видливи промени во однесувањето на детето и неговите...

Како да одгледата емоционално интелигентно дете

Зошто е важна емоциoналната интелигенција?

Емоционалната интелигенција помага за здрав и оптимален развој. Детето кое поседува висок степен на емоционална интелигенција има вештина да ги препознае своите емоции, да знае да ги разликува емоциите, знае да ги контролира своите...

Визуелизација

Визуелизацијата е многу моќна умствена алатка. Истражувањата покажуваат дека потсвеста не може да направи разлика помеѓу реалниот настан и замислениот т.е. визуелниот. Поради тоа визуелните слики можат да имаат големо влијание врз умот.

Belly breathing - stress reliver

Дишење од дијафрагма – Намалување на стрес кај децата

Дишење од дијафрагма е дишењето што настанува со контракции на дијафрагмата, мускул кој се наоѓа хоризонтално помеѓу празнина во градите и  празнината во стомакот. Воздухот влегува во белите дробови и стомакот се проширува во текот...

Групна динамика

Училницата немора да биде соло авантура за учење, може да биде колаборативна средина за учење. Вежбите за групна работа применети во училишната средина имаат големи предности индивидуално за секое дете, а исто така ја...

Возењето на велосипед – повеќе од рекреација!

Искористете го времето додека не работите на најдобар можен начин. Рекреирајте се во градот, паркот или во периферијата. Побарајте го во гаражата вашиот велосипед и тргнете во незаборавна авантура.

...но ние велиме, "Две страни на мозокот, кои работат заедно се подобри од една."

Две глави се подобри од една…

Секој мозок има две страни - левa и деснa хемисфера. Замислете дека гледате надолу низ врвот на вашата глава на кортексот од вашиот мозок. Ќе забележите дека е направен од две половини наречени хемисфери:...

Важноста на раниот развој на децата!

Најважен период за развој на децата е периодот до 14-та година. Овој период важи за круцијален бидејќи се одвива формативната фаза во сите полиња: физички, ментален, когнитивен, емоционален, социјален развој.

Играњето е една од најважните работи за детето!

Играта во предучилишнaта возраст преставува основна дејност на детето поради тоа што го исполнува поголемиот дел од неговото време. Игра на детето треба да се гледа како една од неговите основни потреби.

Читањето книги навика или задоволство?!

Книгата од секогаш била извор на знаење. Знаењето ги зајакнува индивидуалните квалитети кои влијаат на општествената важност. Книгата дава информации за минатото, сегашноста, ја креаира иднината ја обогатува реалноста и ја поттикнува имагинацијата.