Alpinisticki klub 8

Македонија, Скопје

Инфо

АЛПИНИСТИЧКИ КЛУБ 8 - АК 8 Скопје .Основано од петмина пријатели алпинисти, мотивирани од желбата да ги споделиме нашите искуства со што повеќе луѓе, и да пробаме да ги инспирираме истите да се обидат во водите на алпинизмот како спорт.

Контакт

Локација

Фотографии

Објави

Нова насока на Демир Капија-Чешит Мелем

Нова насока на Демир Капија (Чешит Мелем) искачена од Александар Зарапчиев, Методи Чилиманов и Maja Мухич во рамките на International Outdoor Festival Demir Kapija. Три должини, околу 150 / 160 метри, оцена VI+. Фантастичен и неочекуван провод. Насоката...

АванТУРНО во Април

Одлучивме да ја пуштиме јужната страна со оглед на неверојатно убавата структура на снегот. По неколку вртења направивме скршнување во десно и влез во еден прекрасен долг кулоар со неверојатно квалитетен снег.

Месечување #5 (ноќно качување на Матка)

Идејата е да се дружиме ноќе, малку да тренираме ноќно качување кое е потребно да се знае.. но многу повеќе да избегаме од топлото време во лето и навечер кога ќе разлади да качуваме.....

Скијавме под врвот Казани (2567м)

Според зборовите на филозофот и голем познавач на Шар Планина професорот Ферид Мухич, метафорично ги опишува трите врва како Шарска круна што личи на нептуновата круна -трозубец - составена од трите врва над 2700...

Првојануарски фрирајд на Љуботен

Врвот Љуботен е многу претпознатлив по тоа што се наоѓа на десниот крај на Шар Планинскиот масив, има совршена пирамидална форма што и се гледа по неговата сенка на сликава подолу..

Алпинистичка балканијада – Демир Капија 2013

Пред неколку недели се одржа алпинистичка балканијада во Демир Капија во огранизација на алпинистичкиот клуб „Плоча" од Радовиш и спортско качувачкиот клуб „Клисура" од Демир Капија.

Панчев Три во Еден

Уште на почетокот разбрав дека сум пред нешто посебно. Карпата е полегната и дава можност често да ја користиш за триење, но близината на работ и карактеристиката на фаќалиштата кои често се и отворени,...