Спорт

Искачувањето на оваа првенствена насока е само продолжување на наративот од настаните раскажани подолу во овој текст. А тој почнува вака:

Сардини. Како ли ги пакуваат... Лего коцки - правоаголни форми перфектно склопени... Питагора, Владо и неговиот тап поглед. Багажникот, диво им пркоси. Мартин и јас одамна сме покорени од оваа битка. Владо е упорен.

Почетокот на овој текст требаше сосема поинаку да изгледа, меѓутоа минатата недела качивме нешто што ќе остане длабоко врежано во нас - сигрно барем во мојата глава. Денот почна рано, со ентузијазам на средношколец за прв школски час, прва смена. Едвај се довлечкав со Партизанот до кај Владо, тој пак, едвај ги смири двете болни мали деца. Релативно касно тргнавме накај селото Патишка Река.

На 30 септември 2018 година, Хилари Нелсон и Џим Морисон го направија првото успешно скијање на четвртата планина по височина во светот - Лотце 8516 мнв. 

Целата сторија читајте ја на Powder.com 

Фотографии - Ник Калиш и Дач Симпсон / Интервју Дејвид Пејџ.

Пред две години, на почетокот од август 2016 година, две наши наврски го направија првото траверсирање на Матерхорн од страна на македонски тим, стартувајќи од Червинија и гребенот Креста дел Леоне, а симнувајќи се по швајцарскиот гребен Хорнли. Ова е приказната за Алек, Кољо, Бојан и Саша на Матерхорн како мало загревање за ЕХО 2019.

Фотографија - Кирил Михаилов

Локација - Лагово, Прилеп

Овој викенд на 22 и 23 февруари, планината Пирин и ски центарот Банско ќе бидат домаќини на ФИС Светскиот куп во дисциплините веле-слалом, супер Г и алпско комбинирано - мажи. 

Од сезона 2007/08 Банско беше домаќин на 5 вакви светски настани (3 во женска и 2 во машка конкуренција) во различни дисциплини, како и домаќин на два ФИС Светски купови во сноуборд. 

Извор

Македонската машка репрезентација во хокеј на мраз ќе биде учесник на второто издание на Развојниот куп во Фисен Германија.

Седам во зачадена просторија на чинам четврти беше на Благој Давков и зјапам во отворениот лап топ додека паралелно размислувам дека конечно и финално треба да ги откажам цигарите. Надвор е лето а календарот вели некаде крај на јули или почеток на август 2014. Вртејќи со тоа тркалцето наидувам на објава која вели дека во некој предел на Прилеп се одржува трка во должина од 65 километри по име Крали Марко Треилс, и таа оди низ брда и планини, прашина и камења и сите фини и не толку фини атмосферски влијанија на the great outdoors. Одличен предизвик за тазе трансверзалец и некој што се обидува како со пенкало да го погоди копчето ресет. Четири години подоцна, текстов го пишувам како целосно позитивно променета личност, некој што го прифатил активниот начин на живот како секојдневие, а во меѓувреме се случија низа интересни работи... 

Facebook