Мускулна маса

Зголемете ја мускулната маса со рестрикција на крвниот проток...

Пропаѓањата (dips) се интензивна изолациска вежба за развој на ефективна сила во горниот дел на телото. Може да се изведуваат на специјално дизајнирана машина, на скали, столица или било кое друго место зависно од можностите и креативноста. Што и да одберете нема да згрешите. Во секој случај ќе работите со сопствената тежина како тег, а резултатите ќе бидат видливи и функционални.

На наше големо задоволство, двајца учесници успеаа да се квалификуваат. Жарко Батиќ кој се наптреварува во Elite катеогрија успешно влезе како 42 натпреаврувач од вкупно 50 и Маријан Јанчев кој се натпреварува во Scaled категорија како 22 рангиран од вкупно 40 натпревaрувачи. Како судија на овој Throwdown ќе оди Зоран Иванов.

Оваа класација на најсилните десет мажи во светот е според списанието Muscle and Fitness , така да без паника ако ве нема! Според нивната статистика редоследно од десето до прво место иде вака:

Дамите, за разлика од мажите, многу потешко можат да создадат мускулна маса. Ова е факт кој првенствено произлегува и е зависен од нивото на тестостерон кој кај жените е многу понизок. Сепак постојат разлики...

"Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will." - „Силата не доаѓа од физичките капацитети, таа доаѓа од непокорливата волја.“ / Махатма Ганди -  Пред неколку дена додека правев кардио сам во теретана, размислував за тоа што всушност е бодибилдингот, нешто што едвај може да се нарече СПОРТ.

Ние од време на време си јадеме салати кај Челик во Капиштец, но денес ќе зборуваме за друг Челик, најславниот и најпознат бодибилдер на овие простори за кого можеме да кажеме дека презимето му ја предодредила судбината, а дури и името му означува цврстина, карпа.. Петар е мотивација за многу македонски бодибилдери кои ги поставуваат темелите на овој спорт во нашата земја, и затоа интервју со него беше задолжително.   

Неколку причини зошто теговите треба да се партнер во вежбањето на секоја девојка.

Facebook