Наслов

Повеќе сон или повеќе пот?

Физичката активност е секогаш на прво место сè додека не оди на сметка на сонот.

Всушност, ако успеете да вежбате во еден зафатен ден, за сметка на спиењето, поткренувате циклус од процеси кои водат до покачување на телесната тежина и изнемоштеност. И обратно ако си поспивате некој додатен час може да имате уште поуспешен тренинг.

Во 2011, на еден кошаркарски тим му биле дозволени 2 додатни часа спиење за време од неколку месеци. На крајот имале подобри резултати, брзината им пораснала за 5%, а слободните фрлања за 9%. Со слични резултати завршил и на еден женски тенисерски тим.

Постои корелација помеѓу телесната температура и будноста, во зависност од самиот биолошки часовник на телото. Според Џејмс Мас, автор на "Спиење за Успех" најдбро е да се вежба некаде во попладневните часови од 16-19 часот и да избегнувате активност непосредно пред спиење. Освен тоа, физичката активност може да доведе до покачен ниво на адреналин (особено кардио вежбите) кој го инхибира мелатонинот, хормонот за спиење.

За утринското вежбање, според авторот на книгата, можете да си дозволите рани сесии, под услов ноќта да сте отспале добри 7-8 часа и секако ако претходно сте му дале на телото барем 15 минути да се подразбуди.

31 Декември 2013

За авторот