Општо

За сите девојки и жени кои уживаат во секој момент од денот, ZOE ја подготви новата колекција WOMEN:NOW која инспирира.

Две прилично прецизни репрезентации на она фантастично чувство после истрчан маратон.

Месеци поминати во дисциплина и посветеност за една цел - Маратон. Безброј тренинзи, безброј мечти за големиот ден. На 48 часа пред стартот на големата трка, време е да се позанимаваме со некои ситни детали кои битно може да влијаат на конечниот резултат.

Современиот начин и брзото темпо на живот наметнуваат нови правила во медицинската рехабилитацијата после хируршки третмани. Со цел да се забрза опоравувањето на пациентите и да се овозможи брзо оспособување за извршување на секојдневните работни задачи и брза ресоцијализација потребно е да се спроведе и брз процес на рехабилитација (Fast-track physio.)

Почетник сте или можеби веќе подолг временски период професионално се занимавате со спортска активност? Без разлика на која група припаѓате, важно е да знаете што треба да преземете за да го намалите ризикот од повреди. Повредите се појава што им се случува и на најискусните и не само што можат да ве спречат да ги постигнете посакуваните резултати, туку и да предизвикаат болка што трае подолг временски период.

Болната пета е еден од најчестите проблеми кои ги мачи маратонците но и сите други кои се подолго време во стоечка позицијa, обезните луѓе со намалена физичка активност и можат да бидат во комбинација со деформација на  стопалото, спуштено стопало, валгус или варус стопало и груба ахилова тетива и тн.

Hallux Valgus претставува најчест деформитет на кој може да наидеме на подрачјето на стапалото, односно на предниот дел од стапалото. 

Дали сте почувствувале болка во мускулите откако сте почнале со нова физичка активност или сте го зголемиле темпото или интензитетот на вообичаениот тренинг? Болката и напнатоста во мускулите се јавува ден-два по вежбањето и може да му се случи на секого, без разлика на вашето ниво на физичка подготвеност.

Хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ е група на хронични заболувања на респираторниот систем кои се изразуваат со потешкотии во дишењето т.е опструкции на воздушните патишта кај пациенти на кои претходно им било дијагностицирано хроничен бронхитис и/или емфизем.

Специјална маст за масажа со интензивно дејство при спазми и напнатост во мускулите.

Принципот на Mirror Therapy е употреба на огледало да се создаде рефлективна илузија на зафатениот екстремитет, со цел да се "измами" мозокот во размислувањето дека самото движење е реално односно се случува без болка. 

Facebook