таг / железо

Железото треба да се консумира како суплемент од страна на луѓето кои страдаат од анемија. Тоа му помага на телото да произведува црвени крвни зрнца и го подобрува имунолошкиот систем. Сепак, оваа хранлива состојка тешко е да се внесе и врзе, особено ако не сакате месо. Иако постојат голем број растителни видови на храна кои го содржат овој минерал, телото не може да го третира исто железото од зеленчук како што го третира железото во месото.

Парче железо во форма на риба може да биде решение за еден глобален здравствен проблем...

За најлесно надополнување на железните резерви преку исхраната и да си немате мака со анемии, бледило, вртоглавици, повелете некоку продукти, набогати со железо, за оние 18 милиграми за жени и 8 милиграми за мажи потребни дневно.

Ако знаете како храната правилно да ја искомбинирате, можете да ја зголемите апсорпцијата на витамините и минералите дури за 50%.

Извлечена од подножјето на Андите, провлечена низ целата историјата, за денес да се смета за храна на иднината.

Според Националниот Институт за Здравје во САД ова се дневните препорачани вредности за железо, во зависност од полот и возрасната група.

Мал, но нутритивно моќен член на групата легуминози.

Дали железото од парчето црвено месо е исто со железото од спанаќот на Попај?! Ако се мислите за одговорот на ова прашање тогаш ова е задолжителна лекција по биохемија (без формули, ветуваме).

Единствени меѓу овошјето што ги содржат сите есенцијални амино киселини, гоџи бобинките имаат и најголема концентрираност на протеини од било кое овошје.

FB Препораки