таг / здравје

Познато е дека балансираната исхрана има многу позитивни ефекти врз нашето здравје. Од друга страна, пак, недостатокот на одредени витамините може да предизвикува несакани симптоми.

Постојат повеќе од 7 милиони луѓе во светот кои страдаат од кардиоваскуларни болести. Често се смета за машка болест, но всушност убива повеќе жени отколку ракот на дојка.

Вчера на 5 јуни во рамки на проектот "Спортот - темел за здрава и активна младина" во Куманово беше организирана трка во планинско трчање и планински велосипедизам каде учествуваа ученици од  ООУ Крсте Мисирков, ООУ 11 Октомври и ООУ Христијан Карпош.

Грипот е сезонско вирусно заболување кое знае да биде вистинска "клетва" за секој активен човек. Еве како да се вратите во аеробните тренинзи без дополнително да си наштетите.

Дефицитот на нутриенти кај луѓе кои се бават со спорт е честа и не ретко запоставена појава. Еве како да го препознаете проблемот.

Листата на заболувања кои се предизвикани од прекумерна употреба на сол во секојдневната исхрана постојано се зголемува. Новите докази за неговата штетност доаѓаат од Мелбурн, Австралија и се поврзани со здравјето на коските.

Џон Сутерленд е човекот кој е единствениот активен сопственик на најдолгата тркачка низа, 50 години без ниту еден ден пауза од трчање. Еве неколку интересни информации за оваа тркачка легенда и неколку корисни совети токму од него.

Човечкото тело има внатрешен механизам со кој се штити. Овој механизам е познат како имунолошкиот систем. Имунолошкиот систем е комплексна мрежа на клетки, ткива и органи кои работат заедно за да го заштитат телото од вируси и бактерии.

Архитектите на малиот италијански град Бари заедно со локалните власти се обидуваат да направат мала велосипедска револуција.

Ако сте помислиле дека светот станува свесен за претераната употреба на месо тогаш се лажете. Човештвото руши рекорди во производството и употребата на месо како никогаш порано.

FB Препораки