таг / здрава храна

Зимата носи радост поради зимските одмори, но исто така носи и ниски температури, ги зголемува шансите за разболување и депресивните фази!

Овошјето и зеленчукот не само што се основа на нашето здравје, туку и го помагаат заздравувањето при повреди или во состојба на грип.

Да се јаде здраво не значи дека е морално да останете верни на диетата или купување на "специјални" производи од село.

Интегрални, здрави и вкусни мафини. Направете ги за ужинка или појадок и нема да згрешите! :)

Фитинската киселина не дозволува да се апсорбираат најважните минерали, иако се присутни во дигестивниот систем. Непотребно ги внесуваме минералите, бидејќи тие не можат да се разложат во крвта. Во процесот на  природната ферментација фитинската киселина се уништува. Зрнестиот леб кој е направен со природно кисело тесто има поголема хранлива вредност.

Чорбата е со земјен артичок или Ерусалимски артичок или топинамбус. Овој земјен дар кој го има во изобилство низ Македонија не се опишува на кратко колку е здрав и почитуван плод низ историјата. Може да ѕирнете на Гугл, а чорбата е дефинитивно дар за сите телесни системи... 

Освен прекрасниот пејсаж, есента ни обезбедува разновидност од овошје и зеленчук преполни со витамини и минерали што ни помагаат да се справиме со студената зима и болестите што ги таа носи.

Калориите се мерни единици за енергија кои што телото ги добива од храната. Потребни се отприлика 1.800 до 2.000 калории за задоволување на секојдневните потреби на една возрасна жена, која се движи секој ден, а притоа има нормална телесната тежина.

Направете здрава и вкусна торта. А притоа не користете рафиниран шеќер и растителен маргарин.

За доброто здравје на децата заслужен е силниот имунолошки систем. Кога тој функционира правилно тој се бори против причинителите на болестите. Сите деца се континуирано изложени на разни патогени причинители, но тоа не значи дека се болни.

Дрвото арган од видот Argania spinosa, познато и како течното злато на Мароко, е еден од најстарите видови на дрвја на Земјата. Полека исчезнува и сега може да се најде само во југо-западниот дел на Мароко.

FB Препораки