таг / витамин д

Познато е дека балансираната исхрана има многу позитивни ефекти врз нашето здравје. Од друга страна, пак, недостатокот на одредени витамините може да предизвикува несакани симптоми.

Грипот на годишно ниво може да опфати 5-10% од популацијата и да доведе до неколку недели боледување. Придружните компликации и дополнителните инфекции се исто така честа појава и затоа важно е да се намали ризикот за развој на болеста преку превенција.

Витаминот Д е клучен за одржување на здрав развој на коските и правилна функција на имуниот, нервниот и мускулниот систем. Сè повеќе луѓе се соочуваат со недостаток на овој витамин во организмот, што води кон сериозни здравствени нарушувања како што се остеопороза, висок крвен притисок и срцеви заболувања.

Драги дами, ако пораснавте со плочите на Чолиќ и шетавте на корзо, во оваа деценија веќе би требало да ви се случуваат големи промени во телото. Менопаузата како и да е доаѓа, финтата е како полесно вие, а и вашите домашни да ја пребродите...

Ако сте од оние кои редовно вежбаат и посветуваат соодветно внимание на сурутка, шејк и протеин после тренинг, следи едно поново истражување кое вели дека потребно е исто толку внимание да удрите и на витамините, конкретно на витамин Д...

Менталната слика од јогурт и млеко што се јавува кога ќе се спомне калциумот, може да се надополни и од неколку зелени намирници кои дефинитивно заслужуваат признание за содржината на овој макроминерал.

Ако веќе некое време сте фрлени на потење со цел да ги дотерате своите тела за престојната бич сезона, сигурно внимавате и на исхраната, јадете повеќе протеини, пиете вода, броите калории... стоп, а витамин Д?

FB Препораки