таг / витамин Ц

Познато е дека балансираната исхрана има многу позитивни ефекти врз нашето здравје. Од друга страна, пак, недостатокот на одредени витамините може да предизвикува несакани симптоми.

Освен прекрасниот пејсаж, есента ни обезбедува разновидност од овошје и зеленчук преполни со витамини и минерали што ни помагаат да се справиме со студената зима и болестите што ги таа носи.

Портокалите се богати со витамин Ц и витамин А. Но, ова е само почеток на приказната. Тие го помагаат варењето на храната, го зајакнуваат срцето и циркулацијата.

Зелените тиквички се огромен извор на витамин Ц. Најчесто тиквичките ги јадеме зготвени, па се губи голем дел од витамините. Со овој рецепт ќе зачувате најмногу витамини, одзема многу малку од вашето време, а добивате прекрасна крем супа од само две состојки. А најдобрата работа е што супата е превкусна и топла и ладна.

Витамини и минерали кои лесно ќе ги надокнадите од храна наместо од суплементи...

Во додаток на денешниот рецепт, ако се решите да го пробате, еве што бенефит ќе извлечете од карфиолот.

Изгледа неизбежно е водата од чешма да нема хлор, но кога го има во преголеми количини тогаш тој може да биде штетен за нашето здравје.

Железото треба да се консумира како суплемент од страна на луѓето кои страдаат од анемија. Тоа му помага на телото да произведува црвени крвни зрнца и го подобрува имунолошкиот систем. Сепак, оваа хранлива состојка тешко е да се внесе и врзе, особено ако не сакате месо. Иако постојат голем број растителни видови на храна кои го содржат овој минерал, телото не може да го третира исто железото од зеленчук како што го третира железото во месото.

Кисело слатки мали црвени плодови со моќно лековито дејство...

...затоа што ризикувате да бидете во огромна загуба. Всушност лушпата од лимон претставува најевтината инвестиција во вашето здравје, која ќе ви се врати повеќекратно.

Ако сте загрижени за количината на витаминот Ц и се прашувате дали вашата техника на подготовка на храна е исправна, повелете неколку диетални принципи за максимално зачувување на овој лабилен витамин.

FB Препораки