таг / веслање

Малку страст, многу желба, мотивација, истрајност и човековото тело е способно за неверојатни подвизи. Атлантикот е извеслан во рекордно брзо време и тоа од човек со ампутирана нога.

Викендов Бојан Трајковски и Саше Ангеловски имаа план за веслање на целото македонско крајбрежје на Охридското Езеро. Иако момците не успеаја во нивната првично зацртана цел, сепак тие направија одлична езерска авантура која во иднина може да се подобри и направи на еден поинаков начин. 

SUP претставува акроним од англискиот јазик кој значи Standup Paddleboarding. Слично како и многу други интернационализми ова не би можело да се преведе конкретно на македонски. Меѓутоа, овој термин се користи за спортот на вода кој вклучува даска, со пропорции соодветни да издржи човек (или двајца) во исправена положба, додека движењето се остварува со помош на весло.

Македонскиот олимписки комитет (МОК) и Веслачката федерација на Македонија (ВФМ), во соработка со Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) и Меѓународната веслачка федерација (ФИСА), за потребите на веслачкиот спорт во следните две години, на предлог на ФИСА го ангажираше Хронис Властаридис, еден од најдобрите ФИСА експерти во светот за обука на тренери за веслање и за развој на веслачкиот спортски систем во Македонија.

Александра И. Маленкоска на свои 10 години почнува да се натпреварува во веслање и освојување трофеи. Во 2007 год. на Светското првенство во Минхен го освојуваат 16.место во дубал скул.

Овој викенд на 25.08.2018, Бојан Трајковски и Саше Ангеловски од Македонија ќе се впуштат во една интересна езерска кајак авантура во обид да го изминат целото охридско крајбрежје (на македонска територија) со кајак во еден ден. 

Загревање пред почетокот на овогодинешниот 5ти по ред 'Mavrovo Maximum Adventure'

Македонскиот олимписки комитет во соработка и директна комуникација со Меѓународната веслачка федерација (ФИСА) и Веслачката федерација на Грција, за потребите на Веслачката федерација на Македонија обезбеди едукација и надградување на знаењето на македонските тренери (веслање).

Топло е, а вас ви е премногу компликувано и напорно да одржите чекор со вообичаените тренинзи. Паузата е опција, но уште подобар би бил активен одмор во комбинација со малку забава. Што велите за активност која ќе ви биде и предизвик и релаксација во исто време. Што велите за малку веслање кајак... 

FB Препораки