таг / вегетаријанство

Скорешна студија покажа дека во споредба со неколку други типови на исхрана, веганството и вегетаријанството се супериорни кога во прашање е слабеењето и покрај тоа што испитаниците не беа ставени на никави рестрикции во исхраната. 

Чорбата беше припремена во кампот наменет за турата која се одржа викендов во Мариово, а беше пропратена од многу љубопитни очи и гладни усти. И затоа веднаш ја снема... :)

Хлорелата е вид на едноклеточна зелена алга која содржи фотосинтетички пигмент – хлорофил. Се размножува многу брзо, по пат на фотосинтеза, и при тоа бара само јаглерод диоксид, вода, сончева светлина и мала количина на минерали.

Според едно поново истражување спроведено од институтот во Калифорнија вегетаријанската диета во било кој облик е клуч за подолг живот. Дали навистина е така?

Нутриционистичкиот колумнист за Њујорк Тајмс, Марк Битерман го промовираше новиот концепт за поздрава исхрана во текот на денот. Според него, да си веган и пола ден брка голем дел етичка, еколошка, но и здравствена работа.

Само шест месеци пред да го заврши неговиот прв Ултрамен шампионат, Рич Рол бил со 22kg одвишок на неговото тело и едвај можел да искачи пар скали без да направи одмор. Откријте дел од веганската исхраната која го трансформираше Рич во перфектно фит ултра-човек и го направи еден од 25те најспремни мажи според Men's Fitness магазинот.

Едноставен, допадлив, неодолив начин да ги разбиете стереотипите за гулаш.

Зад која E-шифра се кријат адитивите од животинско потекло? Листа за во паричник пред да одите на вегетаријански шопинг.

Луѓето избираат да станат вегетаријанци поради многу различни причини, како од грижа кон природата, животните, здравјето и религиозните убедувања. Сепак, не се работи само за не јадењето месо и/или млечни производи, туку организацијата на секојдневното мени за комплетно задоволување на телото со потребните нутрициенси. 

Статистиката вели дека вегетаријанците во просек имаат 3 до 20% помала телесна тежина од оние кои не се со ваква предодредба, но дали ова значи дека автоматски ќе бидете на диета ако сакате да направите ваква промена?! Не баш!

Намирница помалку, не значи поедноставување на исхраната. Без разлика дали сте вегетаријанци од етички, здравствени, религиозни причини или пак само следите тренд, со овој начин на исхрана свесно или несвесно скратувате некои важни нутритивни елементи, за кои уште поважно е адекватно да ги надокнадите.

FB Препораки