таг / училиште

Што им е потребно на децата за да се во совршена здравствена состојба и да можат успешно да се справуваат со обврските за на училиште? Совршената формула до која дошле многу истражувачи е следната: секое дете треба да има време за играње, одмарање и да поминува квалитетно време со членовите на неговото семејство.

Една од најважните подготовки за училиште не ја собира во училишниот ранец и нема опција за онлајн нарачка, но е есенцијална и незаменлива како молив. Како кутија со боици може да ја има во многу бои и со неа може да го опремиме секој ученик. А со тоа може да го промениме светот на секое дете.

Голем број на родители се соочуваат со потешкотии кога доаѓа ред за одење во училиште. Нивното дете почува да вика: „не сакам во училиште!ˮ или „ме боли стомакотˮ, „ме боли главатаˮ, „не ме терајте да одам во училиште!ˮ.

Ако имате по дома школарчиња, убаво би било да се подготвите за судар со овие минипаразити...

JAM (Just –A – Minute) училишна програма, иницирана од Првата Дама на САД Мишел Обама пред некоја година претставува промоција на физичка активност и едукација за здравје во рамките на редовната настава. 

Кога помасовно се јавуваат ушните инфекции, стомачните вируси и црвеното грло, веројатно се прашувате дали започна биолошката војна или тоа е последица од новата школска година.

Додека се кршат „копјата" на Европското првенство во фудбал, и се надѕира епилогот, ние решивме да направиме дигресија и да ве однесеме на почетокот, каде секој оној спортист на кого му се восхитуваме на стадионите и малите екрани првпат се сретнал со магијата на движењата со своето тело, а тоа е часот по физичко. За таа цел го избравме Миле Јовановски професор по физичко воспитување во Ресен, човекот е парекселанс, а неговата промисла го потврдува тоа, педагог, другар, природољубец и одличен колега. 

Фин осврт на бившата учителка Андреа Шулман во однос на неколку нужни промени во школскиот систем за издигање на посвесна и поздрава идна генерација.

На времето во македонските основни училишта се служеа сирењаци, кифли, гевреци и по некој јогурт. Денес се надевам нешто повеќе нутрициски потковано, но тоа е за Македонија. Ова се ужинките во училишта и градинки низ светот. Интересно е да се види како навиките, традицијата и развиеноста на земјата влијаат и на детските оброци вон домот...

Можеби децата не се свесни колку им фали физичката активност на училиште, но родителите кои што имале шанса да го искусат правото физичко воспитување во своите училишни денови, или пак пропратно да се занимаваат со некаков спорт и слободни игри, сигурно треба цврсто да се залагаат за интелектуалната и здрава иднина на своето поколение. 

Денес, на 30.08.2013, е последен ден од петдневното дружење на децата од општината Ѓорче Петров. Многу игри, забава и дружење на терените. Во наредниот период, забавните фудбалски игри ќе се одржат во другите општини од Скопскиот регион, а потоа и во останатите градови на Р. Македонија. 

FB Препораки