таг / стречинг

Истегнувањето е нешто што спортските доктори и тренери топло го препорачуваат па дури и го препишуваат како терапија. Тоа е составен и неизоставен дел од тренингот на речиси сите спортисти и широко применуван метод во пост-тренажниот процес и периодот на рехабилитација. Сепак и покрај долгогодишната примена, сè уште постојат многу прашања на кои дури и оние кои редовно применуваат вежби за истегнување немаат јасен и точен одговор.

Карличниот појас вкулучува повеќе од 20 мускули кои постојано се активираат за да можете да седнете, станете, трчате, скокате, возите велосипед. Всушност мускулите околу колковите се одговорни за многу движења и нивното оптеретување без соодветно истегнување често може негативно да се одрази. Неопходно е истегнувањето на карличните мускули да го направите дел од вашата секојдневна рутина...

Како да ги поместите границите и да го истегнете своето тело до ниво кое не сте го ни замислувале. Еве неколку трикови кои ќе ви помогнат да се трансформирате од Пинокио до циркуски акробат!

Таргетирање на секој голем мускул во телото, особено на оние кои ги преоптоваруваме за време на седењето по работа и ефикасна шема за загревање пред трчање или било каков тренинг.

Стречинг рутина која можете да ја правите изолирано или во склоп на вашиот тренинг. Идеално, загрејте се на почетокот, истегнете се на крајот од тренингот!

Истегнувањето многу често се изоставува со бројни изговори за да се заврши побрзо тренингот, а всушност тие се неизоставен дел пред и по тренингот, доколку сакате да го извадите максимумот од вашето тело без притоа да завршите со некаква повреда.

Постои природна тенденција директно да се фрлите на испланираниот тенинг, сепак сите сме под притисокот на времето, ама пред да почнете со вежбање има неколку задолженија кои не смеете да ги изоставите...

Доколку грото од времето седите на своите работни места згрчени на столче, а сето тоа резултира со болки во грбот и замор, редно е да превземете нешто. Направете неколку вежби што ќе ви помогнат да ја подобрите постурата на телото, и што со сигурност ќе ви помогнат да се чувствувате подобро.

Без разлика дали сте џомба во теретана или допрва учите каде се става пешкирот на бенч клупа, треба да знаете дека телото ви е сунѓер секогаш и во секое доба. Тоа впива што ќе му налеете па затоа гледајте тоа да бидат квалитетни „коктели“, и секогаш мешајте затоа што така најдобро ќе ги подобрите вашите перформанси.

FB Препораки