таг / симптоми

Тенискиот лакт е најчест и најпознат синдром на преоптеретување. Овој болен синдром порано бил познат како болест на перачите на прозорци се додека еден богат индустријалец од Њујорк не отишол на доктор заради болки на надворешното коскено испакнување на лактот...

Стресот во последно го доживуваме како нормален додаток на секојдневниот живот, а животот без стрес некако не се вклопува менталната сликата за една активна, здрава и успешна млада индивидуа, туку напротив некако се почесто трагаме по живот со силна адренална стимулација...

Оваа многу честа појава пред сè кај млади спортисти и рекреативци е карактеристична за спортови каде има најголемо оптоварување на долниот или лумбалниот дел од рбетот (пр. гимнастика, активности во теретана, фрлачи на копје или диск и кај сите контактни спортови)

Спротивната страна од онаа блажена состојба кога телото и умот работат во хармонија, се чувствуваме исполнети и имаме осет дека тренирањето може да трае вечно. Кога чувствуваме дека сме „прегорени".

Доколку младиот спортист доживее повреда на главата, покрај наставниците и тренерите, родителите се најважните учесници при неговото опоравување поради тоа што тие треба да ги донесат најтешките одлуки. Активната партиципација на родителите во вакви случаи е стандардна практика во педијатријата.

FB Препораки