таг / шеќери

Спортските пијалоци се составен дел од модерниот спорт, a нивната намена е едноставна - брзо и ефикасно надоместување на изгубената енергија и електролити. Се користат во скоро сите спортови, насекаде низ светот. Можете да ги сретнете во различни пакувања, од различни произведувачи и со различни вкусови. Составот кај сите нив е речиси идентичен. Шеќери, вода, арома и минерали. Но, она што треба да го знаете е дека при конзумирањето на овие пијалоци треба да бидете внимателни. Еве зошто...

Речиси секоја диета ги елиминира овие всушност многу важни мактронутрициенси. Во суштина постојат неколку правила кои доколку ги почитувате може да уживате во јаглехиратите без да ризикувате поголемо конфекциско бројче...

Во моментот кога драстично ќе го намалите внесот на јаглехидрати во вашето тело ќе почнат да се случуваат ред промени од кои некои се добри, а некои не.

Ако ги одберете и изедете разумно, оброците богати со јаглехидрати можат само да ви го олеснат патот кон виткост и здравје.

Колку и да е човек намќор и со лош табиет сепак секој од нас има шеќерна компонента што го прави помалку или повеќе сладок. Еве зошто!

Ако медот е хемиски составен од моно и дисахариди односно од исти молекули како и белиот шеќер, тогаш зошто тој да биде поздрав од рафинираниот шеќер? Токму ова го велат научниците, тој го има истиот штетен ефект доколку се претера со неговата консумација. 

Иако шеќерите се составен елемент од секоја храна и претставуваат најважен достапен извор на енергија, во денешно време тие имаат и доста лоша репутација, а тоа е како резултат на тоа што децата конзумираат неколку пати повеќе шеќер од препорачаните количини.

Ако се уште не можете да се откажете од благцето што неконтролирано го конзумирате во текот на денот, а сакате да го направите тоа од било која причина, можеби треба да обрнете внимание на пошироката слика околу исхраната.

FB Препораки