таг / програма

Една добро структуирана програма треба да ја подобри јачината на еден млад спортист, а со тоа да се намали ризикот од спортски повреди и да се подобрат неговите атлетски перформанси.

Макдонскиот олимписки комитет (МОК) на барање на Федерацијата за боречки спортови на Македонија (ФБСМ), обезбеди и целосно финансиски ќе ја покрие едногодишната програма која е одобрена од Обединетото светско борење (UWW) и од страна на Меѓународниот олимписки комитет (IOC), наречена "РАЗВОЈ НА НАЦИОНАЛНИОТ СПОРТСКИ СИСТЕМ ВО БОРЕЊЕ".

Меѓународната невладина организација Специјална Олимпијада Македонија ги сервисира потребите на лицата со пречки во развојот со цел да ги социјализира и интегрира во општеството преку спорт, спортски активности и рекреација.

Викендот на 12 и 13 декември традиционално ќе биде одбележан светскиот ден на планината со низа активности во рамки на Федерацијата на Планински спортови на Македонија. Бидете дел од убавиот репертоар на филмови, презентации, дружење и традиционалната планинарска акција Водно - Матка. 

ШТО Е ХРОНО ИСХРАНА?

Основната идеја за режим на исхрана по одредено време потекнала од францускиот лекар Alain Delabosa, кој го има регистрирано својот програм во 1986 година. Овој програм претрпел бројни промени во светот, а нашиот центар работи по програм прилагоден од др. Ана Гифинг, од Белград.

... и дочекајте ја Новата година во омиленото црно фустанче!

Денска од 19 часот во киното Милениум ќе започне програмата од последниот ден од овогодинашното издание на планинскиот филмски фестивал ЕХО. На репертоарот се два филмови од домашна продукција, прикажување на аматерски видеа како и нивна финална селекција и два странски проекти. 

Силвија Митевска, претседателката на невладината органиација ТАКТ, Скопје е помеѓу 16те девојки од цел свет кои на основа на нивните извонредни спортски резултати и залагањето за унапредување на жените преку спортски активности, се одбрани да учествуваат во менторската програма поддржана директно од Стејт Департмент на САД.

Да беше Кенеди жив Aмериканците намаше да бидат „фром Фит ту Фет нација”. Откога ќе го изгледате видеото со кадри од средното училиште Ла Сиера во 60-тите ќе ви стане јасно дека атентаторот на Кенеди е сигурно типац што не сакал склекови во 6 сабајле и згибови до отказ пред вечера. 

Сет вежби за секој ден... љубопитни сте да видите што ќе произлезе од ова? Тогаш пробајте ги!

Почитувани пријатели, пресреќни сме што можеме да ги објавиме датумите на одржување на најважната културна манифестација која ги слави планините и нашата љубов кон нив. Овогодинешното издание на Планинскиот филмски фестивал, „Ехо – Денови на планинскиот филм", ќе се одржи од 28-ми до 31-ви октомври. 

FB Препораки