таг / повреда

Болките во колената се честа појава, со која се соочуваат луѓе од различни генерации. Генерално, возраста има одредено влијание за некои типови на болки што се јавуваат, но кога се работи за болки во колената, сите се подеднакво изложени и тоа од различни причини.

Почетник сте или можеби веќе подолг временски период професионално се занимавате со спортска активност? Без разлика на која група припаѓате, важно е да знаете што треба да преземете за да го намалите ризикот од повреди. Повредите се појава што им се случува и на најискусните и не само што можат да ве спречат да ги постигнете посакуваните резултати, туку и да предизвикаат болка што трае подолг временски период.

Викендов во Силвертон, Колорадо се одржа овогодинашното издание на трката Хардрок 100 каде неверојатниот Килиан Жорнет успеа да дојде до неговата четврта победа по ред, но овојпат со повреда на неговото рамо. 

Недостатокот на сон откочува исти ензимски процеси како спортските повреди на мозокот...

Надробете си храна против повреди за да сркате побрзо опоравување!

Баротраумата претставува повреда предизвикана од притисок и може да настане при нуркање во вода и при изнуркување од вода. Баротраумата која настанува при нуркање во вода настанува поради зголемување на притисокот на воздухот во шуплините во кои се наоѓа воздух (на пример, во уво, синуси, бели дробови, гастроинтестинален тракт). Поради зголемениот притисок на воздухот во нив доаѓа до оштетување на околните ткива со кои воздухот се граничи.

Шинувањето односно дисторзијата на глуждот (скочниот зглоб) е можеби најчестата спортска повреда, а најчесто настанува при инверзија на стапалото – негово вртење кон внатре, додека глуждот во истиот момент е во положба на плантарна флексија.

Пред два месеца фудбалерот на Монако и колумбиски репрезентативец Радамел Фалкао се здоби со повреда на предниот вкрстен лигамент за време на натпреварот од Купот на Франција. 

Факт е дека жените имаат поголем ризик од повреда на предниот вкрстен лигамент на коленото од машката популација. Некои студии укажуваат и на ризик за 10 пати поголем во однос на мажите. 

FB Препораки