таг / полезности

Истегнувањето е нешто што спортските доктори и тренери топло го препорачуваат па дури и го препишуваат како терапија. Тоа е составен и неизоставен дел од тренингот на речиси сите спортисти и широко применуван метод во пост-тренажниот процес и периодот на рехабилитација. Сепак и покрај долгогодишната примена, сè уште постојат многу прашања на кои дури и оние кои редовно применуваат вежби за истегнување немаат јасен и точен одговор.

Иако науката се уште нема соодветна хемиска мешавина (ама активно работи на случајот) која би била кандидат за целосно заменување на позитивните ефекти од вежбањето, се поставува прашање дали на човештвото воопшто му треба нешто вакво? 

Од намалување и подобро справување со стресот, преку подобрени ментални функции само од првите неколку часови практикување, до безброј други полезности кои се стекнуваат со долгогодишно имплементирање на јогата во вашиот живот.

FB Препораки