таг / пештера

Пештерата Врело во кањонот Матка е втора најдлабока подводна пештера во Европа. Сепак, останува прашање дали длабочината од 240 метри е и конечната длабочина на пештерата или таа е многу подлабока.

Откако изминатиот период беше дел од спелеолошката експедиција „Северен Велебит" во Хрватска, нашиот млад спелеолог Дарко Неданоски успеа да се симне во Словачката јама на длабочина од 866 метри и да мине 4 дена во истата. Тој воедно и стана првиот македонски спелеолог кој отишол на оваа длабочина. 

Со препорака на спелеолошкиот клуб Врело и дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија, Гоце Димитриевски и Андреа Минчевски учествуваат на меѓународен тренинг камп за спасување во екстремни услови, пештери, јами и кањони во Шипово, Босна и Херцеговина. 

Без да се замараме со нарација во стилот "тргнавме од Скопје па кај Анови веќе моравме по мала нужда..."

Маврово - Сектор Амбрела (Umbrella) / Насока Сцила - 7C+

FB Препораки