таг / опоравување

Стапалата си бараат особено внимание и нега бидејќи се одговорни за многубројни движења, сакани и несакани прилагодувања во однос на подлогата. Тие се композиција од многу мускули, ситни коски, тетиви и лигаменти кои што даваат специфичност во реализацијата на движењата. Целата тежина од телото паѓа на нив додека секојдневно носиме разновидни обувки во кои се движиме, стоиме, спортуваме... и кои не секогаш ни се пријатни за носење при што придонесуваат за развој на габични и бактериски инфекции, испукани, уморни и болни стапала. 

Со големата побарувачка за вложување на професионалните спортисти се поставува прашањето дали можете да го истренирате телото со што би се намалило времето за опоравок?

Ако сте имале весела и напорна искачанка пропратена со алкохол нешто повеќе од вашиот лимит, тогаш пробајте јога пред медикамент... можеби ќе ви олесни ;)

Не е дека се уште не важи, но повеќе од 40 години старата R.I.C.E (rest-одмор, ice - мраз, compresion-компресија, elevation-елевација) кованица се редефинира од самиот доктор по спортска медицина кој во 1978 година ја има создадено.

Медикус Хелп е поддржувач на здравиот начин на живот кој во својот асортиман на производи има најразлични помагала кои го олеснуваат секојдневието на секој физички активен човек.

FB Препораки