таг / Охрид

Промотивно видео за Планинската Спасителна Служба при Црвен Крст - Охрид која овие две години преку проектот „Регионот Охридско Езеро - безбедна дестинација за авантуристички туризам" беше модерно опремена и подготвена за подигнување на нивото на безбедноста на туристите и локалното население како и за дополнително развивање на регионот како туристичка дестинација.

Евгениј Поп Ацев одново покажа врвна форма финиширајќи како втор на 33. Охридски пливачки маратон.

Неконтролираното градење, узурпацијата на крајбрежјето, загадувањето со отпадни води и друг отпад, неодржливите туристички практики. Ова се некои од проблемите кои го загрозуваат Охридско Езеро - едно од најстарите и најразновидните езера во светот. Експертите предупредуваат дека ако се продолжи да се управува со езерото како досега, тоа што ние го имаме сега, со сигурност ќе го немаат нашите деца. Еко активистите, пак, посочуваат дека исклучиво Владата е одговорна и должна да го заштити Охридскиот регион, кој е прогласен од УНЕСКО за природно и културно светско наследство.

На крајот од минатиот месец, охридскиот регион и планината Галичица беа домаќини на првото издание на настанот во планинско тчање Охрид Треил кој се состоеше од две трки во должина од 60 и 35 километри. Уживајте во краткиот видео рекапитулар од настанот каде учество зедоа 130 учесници од 15 држави. 

Заокружете го датумот и потврдете ја вашата следна планинска авантура со уникатен поглед на нашите двете прекрасни езера - Охридско и Преспанско. 

Македонската триатлон федерација заедно со Спорт за сите – Сите за спорт од Охрид го имаа исклучителна реализација на ЕТУ Балканското првенство во триатлон. Учесници од над 20 држави се натпреваруваат во текот на викендот.

На 10 јули во Охрид беше направено свеченото отворање на првиот оперативен и тренинг центар на Планинската Спасителна Служба при Црвен крст за интервенции на планина и непристапни терени, кој ќе делува трансгранично. Лоциран е во хангарот на Црвениот крст кај автобуската станица. Тој е дел од проектот „Регион Охридско Езеро – Безбедна дестинација за авантуристички туризам", финансиран од ИПА фондовите.

Втора година по ред Охрид ќе биде домаќин на голем настан во триатлон.Триатлон федерацијата на Македонија на 6 и 7 јули покрај Билјанините извори во Охрид ќе го организира ЕТУ Триатлонскиот европски јуниорски куп и Отвореното национално првенство 2019 на Македонија.

Пријавувањето за Европскиот јуниорски куп и националното триатлон првенство (06-07 јули 2019г.) во Охрид започна!

Оваа 2019 година во екот на пролетниот период, охридско-преспанскиот регион и планината Галичица ќе бидат домаќини на нов спортски настан со две трки во планинско трчање - Охрид Треил. 

Викендов, на 25 Август, се оддржа 32-то издание на традиционалниот Охридски Пливачки Маратон.

FB Препораки