таг / одмор

Тркачката филозофија вели повеќе=подобро. Не дека во ова нема вистина, но зимата е идеален период за одмор и припремање на телото за она што го очекува на пролет.

Ако некогаш сте се бавеле со спорт тогаш со сигурност сте го почуствувале синдромот на одложена мускулна болка или замор. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат таквиот замор да го намалите или пак комплетно да го прескокнете.

Човекот е еден од ретките видови цицачи кој својот сон не го дели на неколку фази. Најголем дел од припадниците на фамилијата цицачи (85%) спијат во неколку кратки интервали во текот на деноноќието. Дали тоа значи дека дремката за човекот е неприродна и контрапродуктивна?- Напротив!

Сезоната на интензивни тренинзи и трки е завршена. Следува период кој е исклучително важен за вашето тело. Ова треба да претсавува време во кое одново ќе ги наполните батериите за да влезете свежи и мотивирани во новиот циклус на натпреварувања.

Годишните одмори за најголем дел од луѓето подразбираат комплетно препуштање на задоволствата и награда за минатиот труд. Сепак една малку помала група на „зависници'' нема да издржи 10тина дена без никаква активност. Токму за нив, идеална замена за стандардниот тренинг е трчањето на песок. 

Неколку интересни научни аспекти за тоа што се случува со вашето здравје кога претерувате со работа и не добивате вистински годишен одмор.

Месеци поминати во дисциплина и посветеност за една цел - Маратон. Безброј тренинзи, безброј мечти за големиот ден. На 48 часа пред стартот на големата трка, време е да се позанимаваме со некои ситни детали кои битно може да влијаат на конечниот резултат.

Кога имунолошкиот систем функционира правилно, вие сте здрави и имате многу мали шанси за разболување.
Без разлика на спортот со кој се бавите, секој тренинг предизвикува микро-трауми врз човековото тело од кои истотото мора да се опорави. Опоравувањето не само што ги враќа мускулите на нивното првобитно фитнес ниво, туку и дополнително влијае врз зголемување на нивната сила и издржливост.

Еден од најдобрите американски атлетичари во последната декада, Рајан Хал се пензионираше од спортот на 33-годишна возраст поради „наталожување” на бројни симптоми од синдромот на претренираност - слабост, истоштеност и ниски нивоа на тестостерон. Прочитајте колку е важно добро, ама стварно добро да се одморите.

Добар сон е одлична подлога за успешен претстоен ден. Дали вашиот сон ги задоволува критериумите?

FB Препораки