таг / мед

На 30 октомври, на хранилиштето за мршојадци на Витачево во близина на Кавадарци успешно беа пуштени во природа двата млади белоглави мршојадци кои од глад и изнемоштеност беа пронајдени паднати во Берово пред неколку недели. Акцијата за нивно ослободување беше организирана од МЕД во соработка со здружението „ Аквила" од Кавадарци и низа државни институции. Птиците се маркирани, опремени со GPS предаватели и безбедно се вратени во природа.

Во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија – фаза 2, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка, предвидено е воспоставување на заштитени подрачја (ЗП) во сливот на река Брегалница.

Пробајте ги старите добри пржени лепчиња во благо руво.

Сезонско, енергетско и вкусно мачкало за слатка жичка на парчето леб...

Комбинација од здрав десерт со зимска арома која ќе ве стопли од внатре...

Слатката диња надградена со малку кисело-лут меден сос. Уживајте...

Македонскиот документарен филм „Медена земја” ја раскажува приказната за Атиџе, последната жена-одгледувач на диви пчели во Европа, која живее сама со својата мајка во централна Македонија. Главна идеја на филмот е да се прикаже припадноста на човекот кон природата и нарушување на природната рамнотежа преку судир на два различни начина на искористување на природните ресурси.

На Кожув планина, пчелите под силно влијание на космичката енергија, создаваат мед со својства на тартуф, кој е исклучително важен за обнова на клетките во човековото тело.

Совршена коктел креација за наутро, употребувана уште 5000 години пред нашата ера.

Ако медот е хемиски составен од моно и дисахариди односно од исти молекули како и белиот шеќер, тогаш зошто тој да биде поздрав од рафинираниот шеќер? Токму ова го велат научниците, тој го има истиот штетен ефект доколку се претера со неговата консумација. 

Бомбици што ќе ви ги разблажат и разубават летните утра. 

FB Препораки