таг / климатски промени

Леонардо ДиКаприо и National Geographic ве водат низ три годишното патување низ светот, посветено на најголемиот проблем со кој се соочува човештвото од своето постоење, климатските промени. 

Shell се повлекува од Арктикот. Вака се вели НЕ на големите корпорации кога немаат уво за гласот на народот!

Французите си имаат "револуционерна" нишка, така да пред извесно време решија да докажат уште еднаш воведувајќи закон кој ги обврзува комерцијалните и приватните станбени објекти да ги прекријат кровните површини, со растенија или соларни панели, со цел да го подобрат биодиверзитетот и да помогнат во глобалната борба против климатските промени. Ова не е ништо ново, бидејќи во Канада пред неколку години сличен ваков закон стана реалност а популаноста во Европа е голема.

Сите сме зафатени и многу го цениме нашето време, но сепак постои еден проблем кој влијае на сите нас и е од огромна важност да биде решен за нашите идни генерации. Затоа, кратко и едноставно глобално затоплување...

Уште од одамна ќе се слушнеше некој муабет како со топењето на мразовите и зголемувањето на нивото на океаните и морињата, Македонија, кај и да е ќе излезе на море, па ќе имаме и морски туризам. Има некоја вистина во тоа...

Еден куп научници од целиот свет ги истражуваат и анализираат промените на ледените места низ светот и како се забрзува нивното топење со климатските промени. НАСА го докажува ова топење со слики од сите ќошиња на планетата каде снегот, мразот и ледовите виреат со илјадници години...

Во 5 минутнава сторија, чичко Фриман ни ја раскажува најголемата приказна на нашата генерација.

Почнувајќи од вчера, во наредните 72 часа светот протестира со единствена порака кон политичарите: „Сакаме акции, не зборови за сопирање на климатските промени.“

Откако трагедијата која се случи овој месец буквално ја приведе во финиш и онака уште незапочнатата качувачка сезона на Еверест, се поставува прашањето дали климатските промени имаат моќ да стават крај на качувањето на Еверест?

FB Препораки