таг / качување

Од следната година на Олимпијадата во Токио ќе можеме да го видиме спортското качување како нов олимписки спорт, а една од најатрактивните дисциплини секако е брзинското искачување. Алекс Хонолд и Џордан Фишман во оваа епизода ви појаснуваат зошто е скоро невозможно  да се качат тие 15 метри под 5 секунди. 

Почетокот на овој текст требаше сосема поинаку да изгледа, меѓутоа минатата недела качивме нешто што ќе остане длабоко врежано во нас - сигрно барем во мојата глава. Денот почна рано, со ентузијазам на средношколец за прв школски час, прва смена. Едвај се довлечкав со Партизанот до кај Владо, тој пак, едвај ги смири двете болни мали деца. Релативно касно тргнавме накај селото Патишка Река.

6-минутно видео во 360 степени кое го следи слободното соло искачување на Алекс Хонолд како дел од филмот Free Solo

Откако минатата недела качувачката двојка Хонолд-Калдвел успеа за 9 минути да го подобри рекордот на Џим Рејнолдс и Бред Гобрајт, вчера на 04.06 тие успеаја да го намалат времето за дополнителни 9 минути. 

Баскискиот планинар Алекс Чикон и оваа година цели кон една од најтешките задачи во Хималаите - искачување на Еверест во зимски услови без користење на суплементарен кислород. 

Пред две години, на почетокот од август 2016 година, две наши наврски го направија првото траверсирање на Матерхорн од страна на македонски тим, стартувајќи од Червинија и гребенот Креста дел Леоне, а симнувајќи се по швајцарскиот гребен Хорнли. Ова е приказната за Алек, Кољо, Бојан и Саша на Матерхорн како мало загревање за ЕХО 2019.

Во 2014 година Јорг Верховен минува 30 дена во долината Јосемити со намера да направи целосно слободно качување на насоката „Носот" во огромната карпа наречена Ел Капитан. Со своите 915 вертикални метри на чист гранит, сериозната експонираност и интересна историја оваа насока претставува една од иконите на качувањето. Иако на годишно ниво насоката има околу 400-600 успешни искачувања, сепак, слободните искачувања може да се сместат во прстите на раката. 

Алпинистите Симон Гитл и Виторио Месини оваа недела успеаја да направат исклучително интересен подвиг качувајќи ги северната страна на Ортлер, јужната страна на Чима Пикола ди Лаваредо и северната страна на Гросглокнер за помалку од 48 часа, а помеѓу врвовите нивниот транспорт беше немоторизиран т.е. единствено со велосипед и скии. 

Повеќе за искачувањето тука

Со намера да ја зголемат безбедноста на планините и да го намалат бројот на несреќни случки, владата на Непал ја усвои забраната за соло искачување на нивните планини, како и забрана за искачување на слепи лица и лица со некои физички пречки што наиде на негативни критики. 

FB Препораки