таг / физиотерапевт

Почитувани колеги физиотерапевти,

Секоја година, на 8 Септември, го славиме светскиот ден на физиотерапијата – глобален настан кој ја препознава неверојатната улога на физиотерапевтот во општеството и односите кои ги имаат со своите пациенти. Светската конфедерација на физиотерапевти, оваа година ја буди менталната хигиена како неминовен дел од физиотерапевтскиот процес на третман кај пациентите. На истиот начин, како денталната хигиена вклучува четкање на забите, а личната хигиена вклучува грижа за самите себеси, емоционалната хигиена се однесува на нашето психолошко здравје и усвојување на кратки секојдневни навики за следење и решавање на психолошките рани.

Германецот Кристоф Штрумф е физиотерапевт што создаде нов пристап во својата професија и и даде една поинаква димензија. Филозофијата се нарекува Зенсегрити (ZENSEGRITY). Прочитајте го неговото интервју (на англиски јазик) и дознајте нешто повеќе за оваа техника...

Тоа се луѓето кои доаѓаат први во салата, и си заминуваат последни. Низ нивните раце минуваат сите, и понекогаш тие се главните кога треба да се состави екипата. Од нивната стручност и способност зависи дали тренерот ќе може да смета на сите, како и дали оние што се жалат на повреда можат брзо да се вратат во процесот на тренирање.

На 29 Август во Белград се одржа настан од светски ранг на кој беа присустни седум интернационални предавачи сертифицирани Кинезиотејпинг терапевти и иноваторот на оваа светска техника Г-дин Кензо Казе.

Светскиот ден на Физиотерапевтите се одбележува секоја година на "8-ми септември". Денот е можност за физиотерапевтите од целиот свет да ја подигнат свеста за клучен придонес во професијата која ги одржува луѓето да бидат мобилни и независни.

Физиотерапевтите се најблиски соработници на сите спортските работници. Тие понекогаш се и единствените медицински лица на спортските терени и први реагираат при настанувањето на повредите...

Првиот Конгрес на Физиотерапевти на Македонија се одржа на 26 Март 2015 година во 16 часот во конгресната сала на МАНУ во организација на Здружението на Физиотерапевти на Република Македонија (ЗФРМ).

FB Препораки