таг / европа

Вчера на 09.08.2018, после 12 дена и изминати над 4200 километри, на најсеверната точка од Европа финишираше ултра долгиот велосипедски предизвик за нашиот претставник Игор Талевски. 

Во септември 1996 година Европската Унија ја усвои Рамковната Директива 96/62/ЕС која ги дефинира клучните принципи и општите барања за проценка на квалитетот на воздухот и управување со истиот во земјите членки на ЕУ, при што директивата претставува и законска рамка за последователните (ќерки) директиви кои ги определуваат граничните вредности и во детали ги опишуваат барањата за секој полутант наведен во рамковната директива.

Замисли си трансформација од тотално загадувачки индустриски град во главен зелен град на цел континент. Тешко е да се замисли? Баш тоа е сторијата на главниот зелен град на Европа за 2017-та, кој се вика Есен.

"Македонија драматично се разви во последните години како резултат на зголемената побарувачка за велосипедизам, на што беше одговорено со многу велосипедски проекти кои создадоа тотално нова велосипедска инфраструктура низ целата држава." звучи убаво реченицава?

Рускиот кревач на тегови Андреј Родичев се искачи на највисокиот врв во европа Елбрус (5642м.н.в) носејќи тег тежок 75 килограми на своите плеќи. 

Ептен ни е слатко на душата кога ќе налетаме на немачко (читај Германско) видео со македонски субтитри, особено кога во него се зборува за нешто наше, вредно, и кога науката, онаа светската ќе го потврди тоа....  

Веќе 15 години по ред Европската Аудор Филмска Тура претставува еден од најреномираните филмски зданија на полето на планинските спортови во Европа. Оваа година таа ќе се одржи на преку 300 локации во повеќе Европски држави, а настанот кој е најблиску до нас е Љубљана овој декември. 

Што значи за тебе поимот урбана животна средина? Каква слика добиваш кога го замислуваш твојот град и ти во него? Ако можеш ова да го изразиш во убава фотографија можеш да добиеш и убава награда од Европската агенција за животна средина.

Сакаш да погледнеш како ќе изгледа Европа за неколку децении? Летово многу луѓе од цела европа се вклучија да ја фатат визијата за Европа во фотографии, па сега сите можеме да погледнеме што направија.

Фудбалската федерација на Македонија ја доби довербата од УЕФА за организација на ексклузивниот дуел меѓу победниците на Лигата на Шампионите и Лигата на Европа за сезоната 2016/17 година.

Европската унија одвојува 2,4 милиони за развој на велосипедскиот туризам, конкретно за конектирање на трасата од Баренцовото до Црното Море која пред 25 години претставуваше „Железната завеса“ со велосипедска стаза преку која ќе можете да минете низ едни од најзначајните историски места. 

FB Препораки