таг / документарец

Прв тизер за долгометражниот документарен филм: "Устав на новата ера: Човек балансер на воздушниот и водениот свет".

Првата сезона на документарниот проект HerStory е веќе онлајн и може да се погледнат одлично прикажаните женски портрети на спортистки и авантуристки кои го следат својот сон во полето на планинските спортови.

Во далечната 1981 година Павле Козјек и Панче Георгиевски првенствено ја искачуваат насоката К4 на Матка - кај „Иглите”.

Краткиот докуметарец "What if you Fly" / „Што ако полеташ” ни го прикажува обидот на хавајскиот уметник Шон Јоко да ја покрене свеста за глобалното затоплување преку исцртување на огромни мурали директно на санти мраз кои се топат во близина на најистурената канадска територија Нунавут - која е директно засегната од овие промени. 

Затоа што потребно е да бидеш еден од најдисциплинираните луѓе на светот за да можеш да припариш до оваа титула... 

Регулирањето на Шара како Национален парк би го формализирало нејзиниот статус како заедничко добро. Тоа ќе иницира процес на освестување и разбирање на природниот ресурс, неговата важност, како и важноста на одржливото и хуманото управување со него.

Доколку сакаш да патуваш, помини ја Шар Планина и ќе бидеш подготвен за било кои услови, било каде... 

Бидејќи зимската сезона е во полн ек, сакаме да споделиме едно добро видео кое преку пет вистински животни приказни опфаќа едни од најчестите превиди кои ги правиме на снегот, а кои, честопати, знаат да завршат со сериозни последици. Планините нè повикуваат, но бидете сигурни дека сте целосоно спремни да одговорите на нивниот повик. 

Како и секое нешто на планетата земја, така и планините го имаат својот цилкус на раѓање, тинејџерство, стареење и изумирање. Човекот е тука да набљудува, ужива, искуси, почитува и да се запраша како сите овие работи настануваат. Во чест на планината, една од најмоќните креации на природата. 

FB Препораки