таг / болдер

Барабар со Северната стена на Ајгер, Јосемити и еден куп други информации за качувањето, во јануарско-февруарското издание на Клајминг.ко.ук се најдоа и прилепските болдери, локалитет кој се смета за еден од најатрактивните светски дестинации за болдеринг. 

Фотографиите се направени на Трескавец, а сендвичот беше дегустиран од група болдеристи.

Кога програмерите ќе замешаат прсти во спортот...

Последната Недела од 2015 година, на 27 Декември во болдер салата СЦ 'Борис Трајковски' одекнуваше разгорената атмосфера од лудиот качувачки болдер натрпевар PLASTICMAN 3 со кој за трет пат ја заокружуваме качувачката сезона со овој отворен, урбан и веќе култен качувачки настан.

Марио Минчевски (СКК „Вертикал" - Битола) изминатиов ја качи болдер-насоката „Голема Сметка" со тежина од 8a.

Создаваш вежбална за спортско качување и болдер на вештачка карпа која што може да послужи за некој шампионат (толку е голема) и ја правиш единствено достапна за најмалите, за тие да бидат центарот на вниманието. Така се гради младина.

И со ова, малата Ашима Шираиши со потекло од Јапонија а родум Америка стана првата девојка, а воедно и најмладиот човек што има качено болдер проблем од овој ранк. 

Алпинистички клуб „Матка” оваа недела ја отвори својата нова вежбална за качување. 

Инфо ТУКА

Се оджа и првиот напревар за оваа сезона, на качувачкиот стадион Карпош во Скопје во дисциплината Болдер и во категориите: Цицибани, Млади А и Б, Сениори и Сениорки. Поради лошите временски услови одржувањето на натпреварот беше неизвесно. 

Односно за лондонските среќници кои ја имаат оваа болдер вежбална, оние кои ја работат и овие кои ѝ го снимиле рекламчето. Да ти е мерак само да замислуваш како вежбаш спортско качување и што уште не од рекламчево, а не па да си лондончанец што доаѓа тука неколкупати неделно. 

Изминативе 12 години меѓународниот качувачки собир "Petzl Rock Trip" стана бренд и место каде што се собираат голем број качувачи. Патувајќи низ Јужна Америка, Западна Европа, Северна Америка, се преставува домаќинот, се привлекува качувачка популација од целиот свет и сите заедно со врвните качувачи од тимот на Petzl, качуваат, се дружат, разменуваат искуства и сонуваат за следните средби. На мапата на организирани Рок Трипови недостасуваше само едно парче, за кое мечтаев до пред неколку години: Балканските земји !

FB Препораки