таг / авантура

Понекогаш инспирацијата нè тера да продолжиме да се бориме, а понекогаш ни го менува текот на животот.

Во минатонеделната прослава на двете соло минувања преку Антарктикот, неферски беше заборавен пионерот кој ги постави стандардите пред 22 години. 

Американскиот ултрамаратонец Пит Костелник успеа да стане првиот човек кој ја изминал дистанцата од Кенаи, Алјаска до Ки Вест, Флорида, односно скоро цела дијагоанала на Северна Америка на сопствените две нозе и целосно самостојно. 

Овој викенд на 25.08.2018, Бојан Трајковски и Саше Ангеловски од Македонија ќе се впуштат во една интересна езерска кајак авантура во обид да го изминат целото охридско крајбрежје (на македонска територија) со кајак во еден ден. 

Двајца млади тетовчани Сенад Идризи и Амир Аслани, водејќи се од личната желба одлучија патот до Хаџ 2018 да го направат достижен на поинаков начин возејќи велосипед. Нивната желба ќе се оствари со тоа што ќе се создаде вистински спој помеѓу спортот и велисипедизмот и фактот дека ќе патуваат за 40-50 дена до Саудиска Арабија се со цел да го извршат ритуалот на аџилакот им наметнува желба да се надминат себеси во велoсипедизмот.

Минатиот викенд благодарение на Воздухопловната Федерација на Македонија се оддржа првиот настан од крос кантри лигата во параглајдерство за 2018-та година. Новата генерација на млади пилоти се желни за знаење a искусните пилоти кои со своето учество не себично го споделија своето знаење, Македонија е еден чекор поблиску до светската параглајдерска сцена во прелети со параглајдери.

Добитникот на низа награди на филмски фестивали кој имавме можност премиерно да го погледнеме оваа година на филмскиот фестивал ЕХО, сега е достапен целосно на интернет. Уживајте. 

Човекот тргнува во поход на малкуте преостанати места на земјината топка кои не се во целост истражени или пак "освоени" во самостоен поход. Почнува битката на човекот - Луис Руд за самостојно преминување на можеби најстуденото место на планетата, Антарктикот.

Патувавме околу светот за 1475 дена, возејќи низ 168000 километри во 66 држави. Уникатно искуство кое се обидовме да го ставиме во 3 минути. Се надеваме дека ќе уживате во него...

Втора година по ред љубителите на планинските адреналински спортови и рекреативците ќе можат да уживаат во убавините на Крушевските предели. Оваа година фестивалот „When In Krusevo" ќе се одржи во последниот викенд од јуни, односно од 29-ти јуни до 1-ви јули, а организаторите најавуваат уште поголем и подобар фестивал од претходната година.

Конечно и по долгогодишна работа на нашиот нов проект пристигна моментот за да продолжиме повторно. Чудно е, но да се вратиме на пат се чувствуваме како да се враќаме дома.

FB Препораки