Наслов

Бостански факти за кои сте немале поим

Фокусот е задржан на лубеницата, нејзините слатки детали и ситни семчиња...

1. Потекнува од Африка и тоа поточно од Египет. Пронајдени се семки од лубеница и хиероглифи во гробници што датираат од 2 век п.н.е. Оттука нејзиното одгледување најпрво се проширило низ Европа, а потоа со пренесувањето на робовите и во Америка.

2. Лубеницата е всушност бобинка (една од најголемите), како и боровинката. Така е дефинирана заради нејзината цврста лушпа, која обиколува мека и хранлива срцевина. Исто така ботанички припаѓа во групата на зеленчук.

3. Постојат околу 300 видови лубеница, а околу видови 50 се консумираат.

4. Лубеницата може да се зготви. Во некои познати ресторани во светот на менито ќе најдете лубеница на скара, комбинирана со месо, со сирење и други различни специјалитети. Краткото изложување на температура, вусшност ги нагласува вкусот и мирисот.

5. Најголемата измерена лубеница во светот тежи 159 килограми.

6. Зрелоста на лубеницата може да ја процените од око; „со чврга” несозреаните лубеници даваат метално ѕвонлив звук, додека зрелата лубеница звучи задушено или празно; и по бојата на лежиштето кое треба да биде жолто-кремаво.

7. Лубеницата е 92% составена од вода. Затоа е одлична за хидратација во врелите летни денови, а освен течност внесувате и дополнителни витамини и минерали.

8. Не сите лубеници имаат црвена бојата. Постојат и жолти варијанти кои се помалку популарни, но сепак слатки како и црвените, а исто така постојат и светло зелени лубеници.

9. Зборчето бостан како поим за лубеница и диња кој се употребува во нашиот јазик е турцизам. Придавката „бостански” пак, која е впрочем и во насловот истотака си постои во речникот на македонскиот јазик, а една од често користените поговорки со зборчето „бостан” е познатата „Го обра бостанот” која се однесува на некој што западнал во голема неволја. 

10. Лубеницата без семки не е резултат на генетска модификација (ГМО) туку е добиена со вкрстување на две различни сорти, така што на крај се добива плод кој не може да се разможува. Слично како мулето во животинскиот свет.

30 Јули 2015

За авторот