Наслов

Важноста на протеините во човечкото тело

Протеините се хранливи материи што се наоѓаат во прехранбени производи од животинско потекло, овошни дрвја и мешунки.

Вашата способност за гледање, слушање, размислување и движење бара континуирано функционирање на мозочните клетки и квалитетна комуникација меѓу нив. Преносот на пораките го овозможуваат невротрансмитерите, кои се составени од протеини.

Вашето тело ги користи протеините за да се изградат нови клетки и да се одржат здравите ткива како и да се вршат основните телесни функции.

Човечкото тело е полно со протеини:

• Протеините се присутни во внатрешните и надворешните мембрани на секоја клетка во телото.

• Косата, ноктите и надворешниот дел на кожата се состојат од протеини на кератин.

• Мускулното ткиво содржи миозин, актин и миоглобин.

• Коските содржат протеини, исто како и коскената срцевина.

• Еритроцитите содржат хемоглобин, протеин кој овозможува циркулација на кислородот.

• Плазмата содржи масти и протеински честички, кои се познати како липопротеини.

05 Јануари 2018

За авторот