Наслов

Природни алтернативи на енегетските гелови

Минимално процесирани, вкусни, природни и лесно достапни алтернативи на енергетските гелови има повеќе, а сигурно дел од нив веќе ви се наоѓаат по дома. Пробајте некоја од следните алтернативи при наредната долга трка...

Енергетските гелови се брза достава на јаглехидрати до потрошените гликогенски нивоа при подолга физичка активност како што е на пример трчањето полумаратон или маратон. Типично после 90 минути трчање, веќе на телото му е потребен јаглехидратен внес, а геловите се дизајнирани за да ги задоволат токму тие потреби. Голем дел од геловите се базираат на малтодекстрин, јаглехидрат кој потекнува од скробот, но заради процесот на обработка и додатоците за корекција на вкусот, мирисот и бојата, за некои вљубеници во долгите стази геловите претставуваат проблем. Ова се неколку алтернативи на енергетските гелови...

МЕД

Енергетскиот гел на античките Олимписки Игри, е мешавина од фруктоза и глукоза, малку Б6, манган, железо и остатоци од полен, доколку е нерафиниран. Исто така содржи и антиоксиданси кои ја намалуваат инфламацијата (воспалението), а во последно време се повеќе се зборува и за антибиотските ефекти на нерафинираниот мед. Бидејќи конзистенцијата му е слична со енергетските гелови претставува одлична алтернатива, а може да се купи и во мали пакувања или пак дома да го спакувате во „ziplock“ кесички. Две лажици мед (30 мл) ќе ви обезбедат околу 130 калории.

ЈАЧМЕНОВ И ГРОЗДОВ СЛАД

Или уште познати како малтекс и маџун се одлични сирупи кои може да ве одржат на нозе, преку обезбедување на добра доза шеќер во вистинскиот момент. Малтексот се добива од јачмен, а маџунот од благите сорти на грозје и се прави по традиционален рецепт во нашите лозарски краеви.

УРМИ

Одлична алтернатива во цврста форма се токму урмите. Богати се со шеќери, но и со витамини, минерали и диетални влакна. Дополнително, урмите можете да ги збогатите ако ја извадите семката, а на нејзино место вметнете бадем, орев (за протеини и здрави масти) или пак неколку зрна морска сол за подобрување на електролитниот баланс. Една урма која тежи 25 грами ви обезбедува 60 - 70 калории.

МЕЛАСА

Густа, темна смеса која се добива како остаток при производството на шеќер од шеќерна трска, а сепак има одлична калориска вредност, но и минерали како што е магнезиумот, важен за превенција на мускулни грчеви. 2 лажици меласа содржат 116 калории.

ЈАВОРОВ СИРУП

Јаворовиот сируп, како и медот, покрај шеќерите кои се негова главна компонента, содржи и електролити како калиум и натриум, но и манган и железо, кои даваат дополнителни ефекти кога сте на долга стаза. По конзистенција е потечен за разлика од геловите или пак медот, но по калории не заостанува. Две лажици јаворов сируп се извор на 108 калории.

24 Март 2015

За авторот